Začala platit povinnost zakrýt si nos a ústa, opět se sejde vláda

19.03.2020 6:44

S půlnocí začal v Česku platit zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu ve středu schválila vláda jako opatření proti šíření nového koronaviru. Ode dneška je také v prodejnách potravin nebo lékárnách doba mezi 10:00 a 12:00 vyhrazena pro lidi starší 65 let. Ministři se dnes v poledne znovu sejdou, večer televize Prima odvysílá projev prezidenta Miloše Zemana k aktuální situaci.

Začala platit povinnost zakrýt si nos a ústa, opět se sejde vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

Omezení platným od dnešního dne je také zákaz pro lázeňská zařízení přijímat do péče nové klienty. Kvůli šíření koronaviru byl minulý čtvrtek pro celé území státu vyhlášen nouzový stav, výrazná omezení platí pro volný pohyb lidí i většinu aktivit.

Roušek, respirátorů nebo ústenek je v Česku nadále nedostatek, chybějí i nemocnicím nebo domovům pro seniory. Zástupci vlády v minulosti uváděli, že zakrývání nosu a úst na veřejnosti může být povinné až tehdy, když bude ochranných pomůcek dost. Lidé si mezitím roušky šijí svépomocí, k jejich výrobě nově přistoupily některé firmy. Policie plánuje dodržování zákazu kontrolovat podobně jako nařízené karantény pro možné nakažené. Za neuposlechnutí výzvy hrozí až desetitisícová pokuta.

Vyhrazená doba pro nákupy seniorů platí v maloobchodě s potravinami, prodejnách hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárnách a výdejnách zdravotnických prostředků. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví nezakazuje nakupovat starším občanům mimo vymezenou dobu, do obchodů by mimo dvě hodiny před polednem ale chodit neměli, protože tím ohrožují sami sebe, uvedl šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.

Vláda dnes bude jednat o dalších možných opatřeních proti šíření koronaviru. Ministři by se také měli zabývat návrhy na podporu firem, jejich zaměstnanců a živnostníků ohrožených dopady koronavirové krize. Ve hře je kurzarbeit, tedy přispívání státu firmám na mzdy zaměstnanců, nebo dočasné odpuštění sociálních odvodů živnostníkům.

Potvrzených případů nákazy koronavirem bylo ve středu večer v Česku 522, proti ránu jich přibylo 58. S nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, je hospitalizováno zhruba 50 lidí. Pět z nich je ve vážném stavu. Nákaza se v Česku poprvé prokázala 1. března, vyléčili se zatím tři pacienti.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…