Začala sněmovna, opět přišly hádky o program. Jurečka se ptal, zda je vláda normální

25.05.2021 20:30

Na půdě Poslanecké sněmovny bylo v úterý opět pořádně živo. Poslanci se v úvodu schůze celé dvě hodiny dohadovali o jejím programu, až poté se začali zabývat samotnými zákony. Nezvykle dlouhou debatu odráží především fakt, že do konce volebního období zbývají pouze tři řádné sněmovní schůze, informuje Aktuálně.cz.

Začala sněmovna, opět přišly hádky o program. Jurečka se ptal, zda je vláda normální
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marián Jurečka

Poslancům už příliš času nezbývá, a proto snaha dostat do programu co nejvyšší počet bodů, zejména úprav zákonů, byla velmi znatelná. U řečnického pultu se tak střídal jeden poslanec za druhým s prosbou, aby kolegové odhlasovali doplnění programu o jejich návrhy.

Na úvod schůze vystoupila s prosbou například poslankyně Jana Černochová (ODS). Žádala, aby se poslanci věnovali chování běloruského režimu. „Chceme, aby se Sněmovna věnovala dění ohledně Běloruska, je nezbytné, aby sankce proti Bělorusku byly co největší a tamní režim citelně zasáhly,“ uvedla předsedkyně výboru pro obranu a bezpečnost Jana Černochová (ODS).

K jejímu požadavku se připojili i další zákonodárci. „Společně s Piráty se budeme snažit na plénum Sněmovny prosadit bod, který se bude situací v Bělorusku zabývat. A z tohoto bodu by mělo následovat jasné usnesení, které bude vyzývat k okamžitému propuštění všech, kdo byli zadrženi na palubě letu Ryanair,“ dodal předseda STAN Vít Rakušan.

Někteří poslanci se při zahájení sněmovní schůze opřeli do Babišova kabinetu kvůli snaze „protlačit“ Sněmovnou zavedení takzvaných covidových pasů ve stavu legislativní nouze ze strany ministrů. „Návrh je špatně zpracovaný, bylo by lepší, aby ho vláda stáhla a navrhla něco smysluplnějšího, aby se to stihlo projednat do voleb,“ vystoupil s kritikou Stanislav Grospič z KSČM.

Původní zdroj ZDE.

Vládu za tento postup nešetřil ani šéf KDU-ČSL Marian Jurečka: „Vládo, jste normální? S tímto přístupem běžte do háje, to fakt není normální přístup. A nezkoušejte nás vydírat, že je za minutu dvanáct a teď to musíme řešit, dnes, tento týden. Opravdu fakt ne,“ hněval se. Následné hlasování ukázalo, že vláda nemá ve Sněmovně dost poslanců, aby vyhlášení legislativní nouze prosadila.

Samozřejmě prioritou jednání jsou pro poslance jejich zákony. První body schůze tak náleží hlavně zákonům, které už Sněmovnou prošly, ale senátoři je vracejí s připomínkami.  

I v tomto směru byla atmosféra mezi poslanci napjatá. Konkrétně pak když došlo na debatu ohledně novely zákona o učitelích, která upravuje platy kantorů v základních uměleckých a vyšších odborných školách. Sněmovna hlasy ANO, ČSSD a SPD odsunula schvalování novely, podle Pirátů, STAN a KDU-ČSL hrozí, že norma nebude přijata. 

Poslanci by měli vybírat také další členy Rady České televize a členy vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě. Zrychleně by mohli schvalovat i novelu k zavedení takzvaných covid pasů. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…