Začalo to pomocí Ukrajině, teď je Elon Musk terčem Kyjeva. Paroubek se neudržel

07.10.2022 17:22 | Ze sítí

K tříbodovému mírovému plánu byznysmena Elona Muska se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vyjádřil také někdejší premiér Jiří Paroubek. Rozebral mimo jiné to, jak se Muskovi nyní dostává urážek a zesměšňování ze strany ukrajinského vedení.

Začalo to pomocí Ukrajině, teď je Elon Musk terčem Kyjeva. Paroubek se neudržel
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jiří Paroubek

„Nelze se divit byznysmenům typu Elona Muska, že už mají dost nesmyslné války na Ukrajině. Válka přibližuje na dosah riziko jaderné konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy. Svět tak balancuje nad propastí jaderného konfliktu. I kdyby tohoto rizika vůči světovému míru nebylo, stačil by růst cen prakticky všech surovin, nezbytných pro průmyslovou výrobu i zemědělství, který je produktem této války. A z tohoto růstu cen komodit plynoucí pádící inflace v zemích Západu,“ poznamenal Paroubek, že čím dál více je také patrné, že Rusko nelze porazit vojensky takovým způsobem, aby si nechalo vnutit bezpodmínečnou kapitulaci.

„Elon Musk proto na twitteru navrhl tříbodový mírový plán ohledně Ukrajiny. A navíc o něm nechal hlasovat uživatele této sociální sítě. Vzhledem k tomu, že u nás nebyl výsledek tohoto hlasování zveřejněn, lze předpokládat, že dopadlo ve prospěch tohoto mírového plánu,‘ popsal Paroubek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

„Součástí Muskova plánu mají být volby na okupovaných územích (s ohledem na to, že na těchto územích je většina ruskojazyčného obyvatelstva, lze ovšem očekávat, jak volby dopadnou), Krym zůstane v Rusku a Ukrajina se stane neutrální zemí. Musk je jedním z nejvýznačnějších podnikatelů ve Spojených státech, je vizionářem a je úžasné, jakých úspěchů ve svém životě zatím dosáhl,“ zmínil Paroubek. A popsal, že se do Muska nyní pustili lidé stojící blízko ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Nepřekvapuje ani nechutný slovník, který vůči tomuto výjimečnému muži volí. Rychle zapomněli, že Musk na počátku války dodal Ukrajině stanice satelitního systému Starling, pomocí kterého komunikují ukrajinská armáda, úřady a instituce. V prvních týdnech ruské invaze pomohl tento systém udržet ukrajinský stát vůbec v chodu. Vděčnost ale neexistuje. Místo toho se Muskovi nyní dostává urážek a zesměšňování ze strany ukrajinského vedení. Nemohu to charakterizovat jinak, než jako propagandu goebbelsovského typu. Vždyť E. Musk jen sdělil svůj návrh, který konečně není daleko od návrhu již před řadou měsíců formulovaného H. Kissingerem. Prostě, nesmyslná válka musí skončit,“ dodal Paroubek, že tuto myšlenku je třeba podporovat.

O co vlastně Muskovi jde?

Zakladatel a ředitel společnosti Tesla, miliardář Elon Musk, na twitteru navrhl, jak by mohla či měla vypadat mírová dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou. Jeho návrh mimo jiné obsahuje opakování referend pod kuratelou OSN, uznání Krymu a neutralitu Ukrajiny. Podle miliardáře to tak stejně nakonec skončí; je jen otázka, kolik lidí ještě umře. Jeho návrh, o kterém je na sociální síti stále ještě možné hlasovat, však vyvolal pobouření ze strany ukrajinských činitelů a dalších podporovatelů Ukrajiny.

Miliardář Elon Musk už vzbudil poprask několikrát; naposledy když oznámil, že má v plánu koupit sociální síť Twitter. Předtím párkrát zabrousil i do politiky, například když prohlásil, že podporuje umírněné republikány a umírněné demokraty. Nyní se však vydal do minového pole mezinárodní politiky a konfliktu na Ukrajině, když představil svou verzi mírové dohody mezi Ruskem a Ukrajinou.

Navrhl, aby referenda v anektovaných regionech proběhla znova, tentokrát pod dohledem OSN, a Rusko aby je respektovalo a aby odešlo, pokud dopadnou v jeho neprospěch. Krym by připadl Rusku, protože je ruský od roku 1783, až do „Chruščovovy chyby“. Měl by také zaručené dodávky vody z pevninské části Ukrajiny. A samotná Ukrajina by dle Muskova návrhu byla neutrální zemí.

„Takhle to s největší pravděpodobností dopadne. Otázkou jen je, kolik lidí do té doby zemře. A stojí také za povšimnutí, že jeden možný, i když nepravděpodobný výsledek tohoto konfliktu je jaderná válka,“ podotkl ještě miliardář a výkonný ředitel společnosti Tesla.

Nicméně řadu lidí rozzuřil už samotný návrh Elona Muska. Zejména ukrajinští státní činitelé se nezdráhali dát najevo svou nespokojenost. „Proč si mocní tohoto světa myslí, že mohou stát nad dobrem a zlem? Že podporovat nespravedlnost, genocidu a zabírání území jsou jen svobodné myšlení? Pýcha? Peníze?“ ptal se bývalý ukrajinský velvyslanec v Rakousku Olexander Šerba.

„Příště až budu potřebovat instalatéra, zavolám Elona Muska. Že trubky nedělá? Tak proč se cpe do mezinárodních vztahů a vnitrostátního práva? Mimochodem, dobrý instalatér je lepší, než Muskovy secondhandové názory na nelegálně okupovaná území cizích zemí,“ reagoval Sergej Kyslytsja, velvyslanec Ukrajiny při OSN.

Kromě toho řada ukrajinských či proukrajinských účtů navrhovala různé protinávrhy obsahující kompletní stažení Ruska z území Ukrajiny, denuklearizaci Ruska a Ukrajinu jako člena NATO. Například členka ukrajinského parlamentu Halyna Jančenko. Další lidé pak připodobňovali Elona Muska k Nevillu Chamberlainovi.

Na Muskův návrh už reagoval i twitterový účet prezidenta Zelenského. A to svou vlastní anketou, ve které se lidé mají rozhodnout, zda mají rádi Elona Muska, který podporuje Ukrajinu, nebo toho Muska, který podporuje Rusko. Musk podporující Ukrajinu má momentálně 81,4 %, přičemž hlasovalo už přes 1,6 milionu uživatelů.

Velmi ostře se proti návrhu vymezil bývalý šachový velmistr Garry Kasparov, který proti Putinovi bojuje již dlouho. Muskův tweet nazval morální idiocií, propagandou Kremlu, zradou ukrajinské odvahy a obětí, a obvinil Muska, že pár minut četl wikipedii místo toho, aby se seznámil s realitou „krvavé Putinovy války“.

„Kdo jste, abyste roky Putinových válečných zločinů odměnil ukrajinskou krví a zemí? Abyste stvrdil ďábelské zločiny, které naopak musejí být odčiněny? Ještě není pozdě to smazat a říct, že jste byl sjetej. Prosím, udělejte to,“ apeluje Kasparov na Muska.

Ozval se také europoslanec Guy Verhofstadt, který před nějakou dobou peskoval premiéra Fialu. Ten Muska vyzval, aby se držel výroby aut a Ukrajincům aby přenechal obranu svých životů a své země před ruskou agresí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…