Žáček rázně vstoupil do bouře v ÚSTR: To polovzdělané bývalé vedení...

02.05.2022 19:30

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl historik Pavel Žáček, předseda sněmovního výboru pro bezpečnost a zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů. Kdy se Česku podaří zvýšit výdaje na obranu státu na slibovaná dvě procenta HDP? Jakým bezpečnostním hrozbám republika čelí v souvislosti s válkou na Ukrajině? A proč výměnu ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů provázejí pravidelně kontroverze?

Žáček rázně vstoupil do bouře v ÚSTR: To polovzdělané bývalé vedení...
Foto: ODS
Popisek: Pavel Žáček

ÚSTR má nového ředitele – Ladislava Kudrnu. Jeho volba vyvolala rozruch, na konci dubna rezignovala vědecká rada. Žáček byl prvním ředitelem této instituace. „Myslím si, že je to naprosto umělá kauza, je to účelové, je to něco, co je odmítnout, aby představitelé bývalého vedení poté, co jejich ředitel prohrál ten souboj v rámci otevřeného výběrového řízení, aby napadal toho budoucího ředitele, to si myslím, že je nutné odmítnout,“ zmínil Žáček. „Je to absurdní, je to nutné odmítnout. A předpokládám, že ti představitelé, kteří takto podsouvají do veřejného prostoru informace o nastupujícím řediteli, by měli být odejiti,“ domnívá se Žáček. Kudrna má střídat Zdeňka Hazdru.

„Je to pro mě uzavření jedné éry, která začala tím, že představitelé této garnitury byli zváni do Lidového domu k vysokému představiteli sociální demokracie Lubomíru Zaorálkovi a poté, co přišli do archivu a do ústavu, tak si rozesílali e-maily. A jedna dobrá duše mi ty e-maily pak předala a tam prostě bylo, co jim on říká – že někteří lidé by měli odejít. Tím se netajil ani další představitel sociální demokracie, ministr pro legislativu a rovné příležitosti, který řekl, že všechny osoby, které jsem tam přivedl na začátku, tak by měly být vyhozeny. Pro mě je to ukončení jedné éry,“ poznamenal Žáček.

Co se týče nařčení Kudrny z plagiátorství, opětovně Žáček hovoří o tom, že je to absurdní. „Po tolika letech získal docenturu, prošel těmi antiplagiátorskými programy – a dnes to polovzdělané bývalé vedení je schopné udělat takovýto útok. Absolutně to odmítám. Trošku jsme mediálně naskočili na to, že se to začalo řešit, není to náhoda, že je to pár dní před jmenováním pana Kudrny do čela instituce, oni se bojí jeho konceptu, protože to znamená návrat ke kořenům, to znamená k plnění těch zákonných úkolů. A toho se prostě bojí,“ dodal Žáček.

Dalším tématem byla otázka, zda dostojíme do tří let slibu zvýšit výdaje na slibovaná dvě procenta HDP na obranu. „Putinova válka a Putin samotný donutil nás všechny, zejména tedy východní křídlo NATO, abychom velmi rychle revidovali ty koncepty a abychom vlastně narovnali ten dluh vůči těm složkám, které máme. Já to vnímám velmi vážnou věc,“ zmínil Žáček.

„Plánování obranných investic je strašně dlouhé a my si jej prodlužujeme neschopností vlastně realizovat ty akvizice. Ano, vy svým způsobem vstupujete do války, abych to tak řekl v uvozovkách, a bojujete s tím, co máte, a ne s tím, co budete mít za pět let,“ dodal Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…