Žáček z ODS o Ukrajině: Kdyby byli tak zkorumpovaní, určitě by se jim armáda zhroutila

24.10.2023 15:00 | Monitoring

To, že jsme jako Evropa a západní svět nebyli schopni razantně vystoupit hned na začátku proti okupaci Krymu, vedlo k tomu, že dnes máme na Ukrajině konflikt, který nevíme, kdy skončí, a můžeme zde hledat linky i ke konfliktu na Blízkém východě. Teroristé si myslí, že jsme slabí,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 Pavel Žáček (ODS), předseda sněmovního bezpečnostního výboru, který hovořil o tom, jak vidí budoucnost Krymu. Opřel se do hnutí SPD za to, že jeho zástupci hovoří o Ukrajině jako o nezkorumpovanější zemi v Evropě.

Žáček z ODS o Ukrajině: Kdyby byli tak zkorumpovaní, určitě by se jim armáda zhroutila
Foto: ČT24
Popisek: Pavel Žáček v pořadu Interview ČT24

V únoru uplyne deset let od okupace Krymu. Exprezident Miloš Zeman to v roce 2017 označil za hotovou věc, byť uznal, že anexe byla protiprávní. Současný prezident Petr Pavel hostí platformu, která má vrátit Krym Ukrajině. „Dnes ve velkém formátu vítáme zástupce čtyřiceti vlád a všichni chápou – byť jsou různých pohledů na různé problémy na zahraničněpolitické scéně –, že narušit svrchovanost jednoho státu a porušit mezinárodní právo je rozkolísání celého světa,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 Žáček k summitu Krymské platformy v Praze.

„To, že jsme jako Evropa a západní svět nebyli schopni razantně vystoupit hned na začátku, vedlo k tomu, že dnes máme jeden konflikt, který nevíme, kdy skončí, a můžeme hledat linky i k tomu konfliktu, který začal i na Blízkém východě,“ řekl Žáček, podle kterého je správně, že Ukrajina otázku Krymu neustále připomíná. „Jako západní společenství jsme určovali pravidla a udržovali svět v nějakém mírovém stavu, pokud bychom pravidla porušili a prokázali tu slabost, tak se podívejte, kolik stále máme kolem nás teroristických států, totalitních systémů a v jejich čele šílených vůdců, kteří si chtějí podmaňovat své okolí válkou,“ doplnil.

„Pokud jsme akceptovali ten formát, že Ukrajině nemůžeme pomoct jinak než materiální pomocí – dodáváním zbraní, humanitární pomocí, finanční pomocí – znamená, že si musí explicitně vybojovat souboj s tím silnějším protivníkem, kterým je Ruská federace,“ odpověděl Žáček na dotaz, jak nahlíží v současnosti na budoucnost Krymu.

Včasné neřešení situace ze strany Západu podle Žáčka odkrylo další teroristy a představitele režimu, kteří jsou civilizačním ohrožením. „Myslí si, že Západ je slabý. Možná svou roli hrálo i rychlé opuštění Afghánistánu. To vše vedlo k tomu, že vystrkují hlavu jinde a vyvolávají v geostrategických hrách konflikty, aby rozptýlili naši pozornost a naše kapacity,“ pokračoval předseda sněmovního bezpečnostního výboru.

Podpora Ukrajiny mezi lidmi v západních zemí však klesá. Parlamentní opozice, především hnutí SPD, upozorňuje, že Ukrajina je nezkorumpovanější země v Evropě. Sami ukrajinští celníci zveřejnili zprávu o tom, že třetina humanitární pomoci, která měla putovat ukrajinským vojákům, nedorazila, kam měla. Žáček důrazně vyvrátil tvrzení zaznívající od členů hnutí SPD. „Pokud by ta korupce byla taková, jako tvrdí SPD, mimochodem před válkou velmi proruské hnutí, které přebíralo kremelskou propagandu, nedivíme se, že jsou dnes protiukrajinští, kdyby to bylo tak dramatické, tak by se ukrajinská armáda už dávno zhroutila, a to se prostě neděje. Ukrajina bojuje o život.

Jako zástupce vlády bude přesvědčovat českou veřejnost, že pomáhat Ukrajině má smysl. „Bylo jasné, že ochota pomoci půjde dolů, má to řadu důvodů. Jako vládní politik musím zdůrazňovat, co je v našem národním bezpečnostním zájmu, naší obranyschopnosti, je, aby Ukrajina zvládla ten souboj a aby ruské tanky, obrazně řečeno, nezastavily pro tuto chvíli na polských, slovenských nebo rumunských hranicích. To znamená, jestli přijmeme fakt, který by byl mnohem dramatičtější, že nevyzpytatelná ruská armáda, vraždící ukrajinské obyvatelstvo, je jen několik málo stovek kilometrů od nás,“ doplnil Pavel Žáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 24.10.2023 16:01:18
Ukrajina nemá na Krym žádný nárok. Ani historický, ani etnický, ani právní, ani morální. Žáček je celoživotní parazit. Je horší než komunistický papaláši a zasloužilí straníci z dob před listopadem 89. Jako svazák se náhodou přimotal k událostem toho listopadu a od té doby nesáhl na skutečnou práci a od té doby je pŕisátý na státní cecek. A na tento cecek bude bohužel přisátý do konce svých dnů.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…