Záchranář a nový poslanec KSČM prozradil, co na něj ušili. Podivné kontroly a pak vyhazov

07.11.2013 20:03

ROZHOVOR Dramatické obraty zažívá novopečený poslanec za KSČM Stanislav Mackovík. Ve volbách získal druhý největší počet preferenčních hlasů v Libereckém kraji. Radost mu však kalí souboj s vedením kraje. Jako šéf krajské záchranky byl vystaven v posledních několika měsících velkému počtu kontrol. Vše vyvrcholilo v úterý 5. listopadu, kdy byl na základě auditu odvolán z funkce. „Audit nazývám dojmologií. Jde o nekonečný příběh jak mě dehonestovat a pokusit se mě ničit,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz.

Záchranář a nový poslanec KSČM  prozradil, co na něj ušili. Podivné kontroly a pak vyhazov
Foto: red
Popisek: Stanislav Mackovík

Záchrance šéfoval Mackovík od roku 2010, ale působí zde od září 1993. I jako ředitel se jednou za 14 dní věnoval své původní profesi, létal zavěšený pod vrtulníkem. Od nástupu nové krajské vlády (tvoří ji koalice Starostů a Změny pro Liberecký kraj) však čelil opakujícím se kontrolám, příliš si do oka nepadl s náměstkyní hejtmana pro zdravotnictví Zuzanou Kocumovou. Dokonce se vyjádřil, že ho kraj šikanuje. „Audit nazývám dojmologií a je pokračováním seriálu, kdy do mě stříleli dvanáct měsíců,“ vysvětluje.

Vysoký plat lékařů? Jinak by mi ze záchranky utekli

V úterý odpoledne Liberecký kraj oznámil, že Mackovíka odvolává z funkce ředitele záchranné zdravotnické služby. „Hlavním důvodem odvolání jsou manažerská selhání vyplývající z forenzního auditu,“ vysvětlil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. Prověrka hospodaření záchrance vyčítá, že je neúměrně drahá. Podle ní je například u liberecké záchranky druhý nejvyšší průměrný plat v porovnání s ostatními v České republice. Loni dosahoval plat lékařů i s přesčasy 96 tisíc korun. Mackovík však namítá. „Co jsem měl po akci Děkujeme odcházíme dělat, než zvýšit lékařům plat? Ze záchranky by mi utekli naproti přes ulici do nemocnice,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz.

Foto: KSČM

Mackovík po úspěšných volbách původně uvažoval, že skloubí funkci poslance a šéfa záchranky. „Plat ze záchranky dám na charitu,“ oznamoval. Pak však změnil názor a požádal o uvolnění z funkce ke konci roku pro výkon poslaneckého mandátu. S tím, že by záchranku vedl provizorní ředitel a Mackovík by se na svůj post po skončení poslancování mohl vrátit. „Oznámil jsem tento svůj úmysl v pondělí odpoledne hejtmanovi Půtovi. Ten mě ale nabádal, abych rezignoval,“ ozřejmuje Mackovík, který hejtmana neposlechl. „Druhý den odpoledne jsem se nejdříve od novinářů dozvěděl, že mě odvolali,“ uvádí.

Do nebe volající práce auditora

Nyní již bývalý ředitel teď pilně studuje audit a podivuje se nad některými jeho body. Čte například větu ze strany 66. „ - Na skladě mělo být 226 kusů pneumatik. Prostým odhadem je jich cirka padesát procent - . Podle svědků přišel auditor do haly, porozhlédnul se a řekl – Tady není dvě stě pneumatik, odešel a napsal to do auditu. To je do nebe volající práce auditora, který za to vyinkasoval přes tři sta tisíc,“ komentuje s tím, že podobných vychytávek je ve zprávě více.

Nikdy jsem nelhal a lhát nebudu

I přes uvedený téměř roční souboj s vedením kraje uspěl Stanislav Mackovík v parlamentních volbách. V počtu preferenčních hlasů skončil v kraji druhý za populárním starostou Semil Janem Farským (Starostové pro Liberecký kraj). „Nesmírně si vážím podpory voličů, za panem Farským jsem zaostal o 155 hlasů. Nikdy jsem nelhal a lhát nebudu,“ sděluje ParlamentnímListům.cz.

V Poslanecké sněmovně se Mackovík logicky chce hlavně věnovat zdravotnictví, blízko má k integrovanému záchrannému systému. Námětu k vylepšení má dost. Už loni kritizoval dojezdovou dobu, kdy je ze zákona sanitka povinná se dopravit k postiženému. V Česku je 20 minut, v Německu 12. Děsil se i snižování počtu lůžek. „Už teď máme někdy problém pacienta umístit,“ zmiňoval. Nelíbí se mu ani poplatky. „Nemyslím si, že za poplatky si někdo má zakoupit velociped či rybářský prut,“ říká.

Ke konci roku se operace odkládají

Upozorňuje i na farmaceutickou lobby stanovující vysoké ceny léků či na úhradovou vyhlášku, jejíž platnost nyní zrušil Ústavní soud. „Budu chtít sáhnout do zákona o záchrance a upravit postavení záchranné služby. Ochrana musí být garantovaná jako ji má třeba policie,“ domnívá se. Agresivita lidí totiž stoupá, počet napadení záchranářů roste.

„Situace je nelehká v mnoha nemocnicích, musí se řešit rychle. Dlouhodobě na podzim se v českých nemocnicích přestává operovat. Berou se jen akutní případy. Výkony se ke konci roku omezují kvůli špatně nastavenému systému,“ vypozoroval.

Jedinou jistotou je nejistota

Záchranář vstoupil do KSČM v devětatřiceti letech. Proč tak učinil, vysvětloval nedávno v regionální MF Dnes. „Nejsem stoupencem opozičních smluv. Nemám rád dělení společnosti na bohaté a chudé. V naší zemi obzvláště po kuponové privatizaci v devadesátých letech určitě neplatí, že každý bohatý je schopný a kdo jezdí autobusem či tramvají, je líný a neschopný. KSČM neprosazuje rovnostářství, ale odmítá fungování politiky založené jen a jen na zisku pro kmotry,“ objasnil. „Pro občany se jedinou jistotou stala nejistota,“ charakterizoval současné rozpoložení části naší společnosti.

Stanislav Mackovík je nově zvolený poslanec za KSČM, exředitel Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje. Žije v Pertolticích pod Ralskem, je rozvedený, má devítiletého syna. Jeho koníčkem je sportovní létání, vojenská historie a fotografování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…