Začíná volební kampaň, která skončí až v roce 2027. Opravdu, píše Jindřich Šídlo. Už tento podzim prý bude výživný

17.08.2015 9:03

Jsme na startu velké jízdy, píše komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Podle něj tento týden začíná první schůzí vlády volební kampaň, která bude přerušena až v roce 2027, kdy se v této zemi poprvé po 12 letech nebudou konat žádné volby. „Změna vyhrazena, pokud bychom se dočkali předčasných sněmovních nebo prezidentských voleb,“ uvedl.

Začíná volební kampaň, která skončí až v roce 2027. Opravdu, píše Jindřich Šídlo. Už tento podzim prý bude výživný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

A že už ani tento podzim nebude poklidný, uvádí Hospodářské noviny s poznatkem, že ve sněmovní frontě je řada zákonů, u jejichž prosazování se ministři hodně zapotí. Oříškem bude především elektronická evidence tržeb nebo protikuřácký zákon a regulace hazardu.

Zapomínat se nemůže ani na zákon o pojišťovnictví, který na konci června způsobil rozbroje uvnitř koalice. Přestřelka mezi sociálním demokratem Ladislavem Šinclem a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) je stále příliš čerstvá. Rivalita v koalici byla však cítit i při debatě o provozování mýta v roce 2016, která je znovu na pořadu ve čtvrtek při prvním jednání vlády po jejích prázdninách.

Navíc se již strany začnou pomalu připravovat na krajské volby, které se uskuteční příští rok na podzim.

„Dnes to vypadá, že se vracíme v čase. Rostoucí ekonomika spolu s prozatím prokazovanou schopností koalice nerozpadat se každý týden vytváří zvláštní atmosféru všeobecného poklidu a vládní ‚štědrosti‘, ve které Andrej Babiš velkoryse rozdává ministrům, zejména těm svým. Nepochybujme, že to bude vypadat stejně i příští rok (volíme do krajů) a v roce 2017, kdy budeme sestavovat novou sněmovnu a rozhodovat o příští vládě,“ dodal Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…