Začne druhý den finále senátních voleb, výsledky budou do večera

10.10.2020 6:15

Česko dnes čeká druhý den závěrečného kola senátních voleb. Volební místnosti se na třetině území republiky otevřou v 08:00. Během následujících šesti hodin pak bude mít většina ze zhruba 2,8 milionu voličů možnost rozhodnout, kterých 26 z 52 kandidátů zasedne v horní komoře Parlamentu. Jasno už mají na Děčínsku, kde před týdnem v prvním kole mandát obhájil Zbyněk Linhart (za STAN).

Začne druhý den finále senátních voleb, výsledky budou do večera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Volební místnosti budou otevřeny do 14:00. Pak volební komisaři začnou hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění Českému statistickému úřadu. Podle zkušeností z minulých voleb by mohly být výsledky známy kolem 17:00.

První volební kolo vyhrály hnutí STAN a SLK, která k Linhartovi mohou přidat dalších deset senátorů a počet členů klubu zvýšit minimálně na 26 členů. Stejnou šanci má také ODS, která stejně jako Starostové obhajuje tři křesla. Starostové by své řady mohli doplnit o tři finalisty TOP 09.

KDU-ČSL má možnost získat sedm senátorů, šest mandátů z 15 obhajuje. Hnutí ANO má finalisty v osmi obvodech a obhajuje dva mandáty ze sedmi. Podobně je na tom Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, který obhajuje dva mandáty z šesti a má stejný počet finalistů. Přidat by se k němu mohli v případě úspěchu i dva finalisté navržení Piráty. ČSSD obhajovala deset křesel ze 13, ve finále má pouze tři nominované.

Mezi letošními finalisty jsou i tři poslanci, za které by v případě zvolení mezi senátory do Sněmovny nastoupili náhradníci. V případě Miroslavy Němcové (ODS) by to měl být jihlavský radní Jaroslav Vymazal vzhledem k tomu, že Jan Tecl se náhradnictví vzdal už po svém zvolením senátorem před dvěma lety.

Za Petra Bendla (ODS) by se podle pořadí náhradníků z kandidátky zřejmě vrátil na rok do Sněmovny po 16 letech někdejší europoslanec Hynek Fajmon. Místo Jiřího Maška (ANO) by místo ve Sněmovně obsadil živnostník Petr Koleta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…