Začněme řešit sexuální násilí, vybízejí Zelení. Musí být souhlas, jinak je to znásilnění

31.05.2021 20:35

V kontextu diskusí kolem případu dnes již bývalého poslance Dominika Feriho ohledně jeho možných sexuálních útoků na ženy se ozvali také Zelení. „Začněme konečně řešit sexuální násilí,“ píší ve svém prohlášení.

Začněme řešit sexuální násilí, vybízejí Zelení. Musí být souhlas, jinak je to znásilnění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

„Případ Dominika Feriho rozproudil celospolečenskou debatu o sexuálním násilí na ženách. Bohužel jsme nejen svědky toho, že se někteří lidé snaží problém bagatelizovat, ale také postrádáme účinná řešení,“ poznamenali Zelení s tím, že v České republice je přitom na policii nahlášeno přibližně 600 případů znásilnění každý rok, podle odborníků ale reálně každý rok dojde ke 12 000 znásilnění.

„Alarmující je, že každá desátá Češka zažije za svůj život znásilnění. Musíme dělat systémové kroky, abychom tohle číslo zásadně snížili. Naprosto mylná je obecně zakořeněná představa, že ke znásilnění dochází při násilném přepadení. V 90 % případů je původcem znásilnění někdo, koho žena zná – partner nebo manžel, kamarád, kolega či soused,“ popisuje Magdalena Davis, spolupředsedkyně Zelených. A dodává, že jako zásadní proto vnímá změnu definice znásilnění v českém právním řádu. Ta je podle ní nedostatečná. 

Současná definice v trestním právu vyžaduje zneužití bezbrannosti nebo využití násilí či vyhrožování. To vede k situacím, kdy mnohé případy sexuálního násilí přes zjevný nesouhlas oběti nejsou považovány za znásilnění.

„Podporujeme požadavek občanských iniciativ na změnu definice znásilnění v zákoně, protože znásilnění je zkrátka jakýkoliv sexuální akt, který probíhá bez souhlasu zúčastněných,“ říká k problematice spolupředseda Zelených Michal Berg. Petici organizace Amnesty International „Chce to souhlas“ podepsalo již přes deset tisíc lidí. Podobnou úpravu má ve svém právním řádu už dvanáct evropských zemí.

Není to ale jediný krok, který pomůže sexuální násilí řešit. „V Česku není ani jedno centrum, které by mohlo nabídnout odbornou pomoc ženám, které byly znásilněny. O tom, že sexuální kontakt vyžaduje vzájemný souhlas, se neučí v sexuální výchově. A velmi slabá je edukace veřejnosti i orgánů jako policie, jak v takových situacích jednat s respektem k obětem. Situaci se snaží řešit některé neziskové organizace jako Persefona nebo Konsent, ale ze strany státu je tomuto problému věnována nedostatečná pozornost,“ komentuje situaci Michal Berg.

Česká republika přitom již v roce 2016 podepsala Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, dosud ji ale neratifikovala, a tím pádem nenaplňuje její poslání. Zelení v této souvislosti vyzývají vládu, aby urychleně uvedla úmluvu do praxe a začala problém sexuálního násilí urgentně řešit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…