Žádná káva v kelímku, vyhlásil Blatný. Miroslava Němcová začíná bojovat za kavárny

11.12.2020 14:03

Chcete si v okénku restaurace koupit kávu nebo čaj? Máte smůlu. Vláda tento prodej zakázala, dnes to potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Došlo k tomu v onom "zmateném" usnesení, které nejprve zakazovalo konzumaci uvnitř restaurací. Nyní je toto povoleno, s nealkoholickým nápojem však z restaurace neodejdete. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Žádná káva v kelímku, vyhlásil Blatný. Miroslava Němcová začíná bojovat za kavárny
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Celá situace začala poměrně úsměvně, když vláda omylem zakázala veškerý prodej rozlévaných nápojů ve všech podnicích. Tuto verzi následně s omluvou opravila. A to takto: „Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)." Z toho vyplývá, že kávu s sebou si již nedáte. Tedy pokud si ji nenecháte nalít do termosky. 

K situaci ohledně zmatků v restauratérském a hospodském provozu se vyjádřila i senátorka Miroslava Němcová (ODS). "Chci se zastat restaurací, hospod, kaváren," napsala v šesti bodech, co si o daných nařízeních myslí.

"Vláda před týdnem otevřela restaurace. Byly zavřené dlouhé týdny na jaře i na podzim. Opět do nich začali chodit lidé. Po třech dnech je vláda od 20.00 hodin opět uzavřela. Ministr zdravotnictví potvrdil, že na skóre PES se v tak krátké době nemohlo uvolnění projevit. Jinak řečeno, důvod k plošnému uzavření neexistuje. Ještě jinak řečeno: jde o naprostou vládní svévoli. Následuje problém s prodejem alkoholických nápojů a piva v pet lahvích nebo plechovkách k domácí konzumaci. Restaurace dostávají zákaz takového prodeje. Ve vedlejší večerce nebo sámošce zákaz neplatí," shrnula Němcová.
 
 
Následně si povšimla, že ministr zdravotnictví řekl, že to je jinak a tisková mluvčí tvrdila, že to platí. "Vláda oznámila, že to tak nemyslela a věc napraví. Napravila to tak, že zabránila prodávat uvnitř hospod vše, co teče. Včetně kávy či vody. Prý to ale byla tisková chyba a tak to vláda po pár hodinách napravovala znovu," podotkla.
 
Závěrem si všimla slov šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka, který si stěžoval na opozici: „Lidé jsou zmatení, protože říkáte, že to děláme blbě“. "Opravdu místopředseda vlády věří tomu, že lidé sami nevidí, jak si vláda počíná? A fakt si myslí, že slovo „zmatení“ vystihuje náladu nejenom hospodských?" zeptala se Němcová.
 

Ministr zdravotnictví Jan Blatný později vysvětlil, že zákaz prodeje všech nápojů v kelímku není omyl, ale záměr. Cílem je zabránit tomu, aby lidé „popíjeli na vánočních trzích“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…