Žádná svoboda v USA! Řeknete, že binec dělají gangsteři, a je z vás rasista, píše pravicový komentátor

04.05.2015 12:02

Americký konzervativní komentátor Jeff Jacoby varuje před antidemokratickými trendy, které údajně ničí svobodu projevu ve Spojených státech amerických. Američané by se dle jeho názoru měli vzpamatovat, dokud je čas.

Žádná svoboda v USA! Řeknete, že binec dělají gangsteři, a je z vás rasista, píše pravicový komentátor
Foto: ČTK
Popisek: Baltimore - nepokoje

Baltimore je v plamenech, obchody jdou vykrádány a rozlícení demonstranti hází na hasiče láhve a cihly. Nazývat ale tyto kriminálníky pravým jménem se nemusí vyplatit. Naposledy to schytala starostka města Stephanie Rawlingsová-Blakeová, když prohlásila, že do rozvoje města investovalo svůj čas, úsilí a peníze příliš mnoho lidí na to, aby jejich snahu gangsteři takto zhatili. Blakeová byla okamžitě obviněna z hanobení rasy. Radní města Baltimore Carl Stokes CNN rozhořčeně sděloval, že nazývat demonstranty gangstery je to samé, jako kdyby je starostka nazývala negry. V podobném duchu se vyjádřil také reverend Jamal Bryant, který se účasnil pohřbu černošského mladíka Fredieho Graye, po jehož podezřelé smrti na policejní vyšetřovně vypukly ve městě nepokoje. Podle Bryanta jsou výroky černošské starostky urážlivé a nepatří do 21. století.

Populární rapper z Washingtonu Waler zase řekl, že Blakeová dluží baltimorským teenagerům omluvu. Něco tak hloupého prý říkat neměla. A přidávali se i mnozí další a Blakeová nakonec pod tlakem veřejnosti ustoupila. Nechala se slyšet, že v Baltimoru vlastně žádní kriminálníci a gangsteři nejsou. Šlo prý jen o děti, které překročily správnou míru. Část viny svedla na špatnou interpretaci svého vyjádření. A omluvila se v on-line světě. Na Twitteru napsala, že člověk občas ve hněvu říká věci, které tak ve skutečnosti nemyslí. Takže v Baltimoru, jenž zaujímá v žebříčku měst s největší kriminalitou sedmé místo v rámci Spojených států, je slovo gangster zakázáno, protože je údajně rasistické. A to i když jej vysloví černošská starostka. Paráda.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ale ještě mnohém hůře dopadli dva homosexuální majitelé newyorského hotelu Ian Reisner a Mati Weiderpass, kteří pořádali slavnostní večeři pro prezidentského kandidáta Teda Cruze. Oba dva dlouhodobě bojují za práva gayů a ostře nesouhlasí s odmítavým stanoviskem Cruze ke sňatkům stejného pohlaví. Naopak se s ním shodnou na zahraniční politice. Majitelé hotelu zorganizovali setkání, na kterém se podávala večeře a pozvali na ni celou řadu hostů ze všech možných odvětví. Zřejmě si mysleli, že ve Spojených státech je žádoucí, aby voliči mohli diskutovat s politiky. Chyba lávky! Reisner a Weiderpass byli podrobeni zdrcující kritice a odsudkům. Aktivisté vyzývali k bojkotu jejich hotelu vyhrožovali, že budou muset zavřít hotel jako trest za to, že „mluvili s nepřítelem“.

Po několika dnech žebrali oba podnikatelé o milost, sypali si popel na hlavu a nadávali sami sobě, jako kdyby snad byli vězni v severokorejském táboře nucených prací, kteří musí provádět veřejnou sebekritiku. „Jsem otřesen ze všech těch e-mailů a telefonních hovorů, které jsem musel v posledních dnech řešit. Udělal jsem strašlivou chybu. Byl jsem naivní, z celého srdce se omlouvám, že jsem ublížil gay komunitě a mnoha našim přátelům, rodině, zákazníkům i zaměstnancům,“ napsal Reisner na svém facebookovém účtu před několika dny. Zmínit můžeme také loňskou zkušenost CEO Mozilly, který byl nucen odstoupit poté, co se provalilo, že poslal peníze na kampaň na podporu tradiční rodiny. To jsou jen tři z mnoha příkladů, kdy jistá část společnosti usiluje o umlčení opačných názorů. Tyto snahy absolutně porušují liberální principy jako je tolerance, rozum a dialog. Je nejvyšší čas se probudit a začít proti těmto antidemokratickým trendům začít bojovat. Již zítra může být pozdě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…