Žádné dávky pro rodiče záškoláků. Jde to už dnes

04.10.2011 9:51

Institut omezení dávek v hmotné nouzi v důsledku toho, že dítě nechodí do školy, už existuje. Vláda proto s jeho zavedením, které hlásá zejména v souvislosti s nepokoji ve Šluknovském výběžku, nepřichází s ničím novým. To prý ministři vědí, jde jim o to, aby se z možnosti stala povinnost.

Žádné dávky pro rodiče záškoláků. Jde to už dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

"Už dnes je možnost omezit poskytování dávek v hmotné nouzi při neplnění některých povinností, například při docházení do školního zařízení," řekl deníku Právo ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Využívá se toho ale minimálně.

Například v Chomutově podle jeho exprimátorky Ivany Řápkové se k této možnosti sáhlo jen třikrát a stejně to v daných situacích nepomohlo. Podobně dopadlo využití tohoto institutu i v Teplicích.

"Ti třináctiletí už moc rodiče neposlouchají, a i když je rodiče do školy dovedou, tak dítě uteče. My jsme sáhli k radikálnímu opatření, že jsme snížili dávku a oni pak šli a požádali soud, že chtějí dát dítě do dětského domova," uvedla tamní vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Iva Tichá.

Cílem vlády je podle Drábka učinit z možnosti povinnost, pravidlo. "Od prvního ledna zpřesníme a zpřísníme dikci zákona. Tedy jednoznačně stanovíme docházku do školy jako skutečnou podmínku pro výplatu dávek hmotné nouze. Dnes je to na uvážení správního orgánu," vysvětlil.

Čtěte:

Nečas plánuje dávky za školní docházku. A také policisty do problémových míst

Premiér Nečas: Výplatu sociálních dávek budeme vázat na školní docházku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…