Žádnou větší muslimskou komunitu v mém kraji! Hejtman Hašek vyslal jasný vzkaz

18.01.2016 19:40

Proti vzniku větší muslimské komunity v rámci Jihomoravského kraje je rezolutně tamní hejtman Michal Hašek (ČSSD). Uvedl to v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Naznačil, že větší muslimská komunita by byla bezpečnostním rizikem.

Žádnou větší muslimskou komunitu v mém kraji! Hejtman Hašek vyslal jasný vzkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Hašek také odpovídal na otázku, zda téma migrace není spíše tématem celostátním a jestli má být vůbec tématem krajských voleb. „Je to téma pro krajské volby z následujících důvodů. Určitě je to problemtaika, kterou budou reflektovat lidé mimo jiné tady u mě na jižní Moravě nebo u kolegy Zimoly v jižních Čechách, protože prostě logicky jižní hranice státu je ta, která byla v loňském roce zatížena,“ uvedl hejtman s odkazem na to, že loni se přes jižní Moravu a jižní Čechy pokoušeli migranti projít přes ČR do Německa.

  • Celý rozhovor s Michalem Haškem je ZDE

Na otázku, jak problém migrace souvisí s krajskou samosprávou, odpověděl, že v rámci krajů existuje integrovaný záchranný systém. „Kraje i hejtmani jsou součástí tohoto systému. Kraje a hejtmani mají také své úkoly v řešení takzvaných typových plánů například v oblasti migrace... Loni jsem byl prvním hejtmanem v ČR, který v létě svolal bezpečnostní radu kraje a nařídil jsem přípravy na eventuální zvládnutí migrace. Tehdy jsem měl spoustu nálepek z pražských médií. Byl jsem xenofob, byl jsem vyvolávač strachu. Za měsíc už policie kontrolovala státní hranice. Za měsíc a půl jsme v Poštorné stavěli provizorní stanový tábor pro běžence a prakticky jsme se připravili na zvládnutí něčeho, co zažívalo sousední Rakousko nebo co předtím zažívalo Maďarsko a další státy,“ uvedl.

Přiznal, že aktuálně migrace není pro Jihomoravský kraj problém. Ale kraj se neustále připravuje na eventuální zhoršení migrační vlny. Očekává, jak ohledně migrace rozhodne v nejbližších týdnech rakouská vláda, zda nezavře hranice apod.

Je neuvěřitelné něco takového slyšet na veřejnoprávním rozhlase

Moderátor ohledně silvestrovských sexuálních útoků, ke kterým došlo v řadě německých měst, poukázal na zprávu Amnesty International z loňského září, podle které v ČR dojde ročně k sedmi tisícům znásilnění, nahlášeno z nich je ale jen jedno z deseti, takže veřejnost žije v mylném dojmu, že u nás dochází k těmto odporným činům jen v řádu stovek. Haška se pak zeptal, zda poukazování na migranty a jejich chování o silvestrovské noci v německých městech není jen zveličováním problému, protože něco takového se děje i u nás doma. „Pane redaktore, pro mě je neuvěřitelné slyšet něco takového na vlnách veřejnoprávního média,“ rýpl si nejprve hejtman do moderátora Michala Rozsypala.

Je to selhání německého státu

A pak pokračoval: „Pro mě je absolutně nesrovnatelné to, co se dělo koncentrovaně o jedné silvestrovské noci, kdy německá policie absolutně nezvládla situaci. Vyklidila v zásadě ta náměstí nejenom v Kolíně nad Rýnem a docházelo tam k hromadnému znásilňování, hromadnému násilí vůči ženám. Osobně je mi líto každé oběti jakéhokoliv násilného činu, ať se stane kdekoliv a pachatelem je kdokoliv. Ale nemůžete myslet vážně, že srovnáváte jednotlivé individuální trestné činy, samozřejmě odpudivé, s tím, co se stalo v německých městech. To byly hromadné lynče. Hromadná napadání naprosto bezbranných žen,“ uvedl. A dodal, že v tomto případě německý stát naprosto selhal. Německý stát byl ten, kdo pozval milion lidí, u kterých se v řadě případů neví, jakou mají minulost. Neprošli žádnými bezpečnostními prověrkami. „To je podle mě fatální selhání německé vlády, německé politické reprezentace kancléřky Merkelové. A jedno odsouzení, které potom paní Merkelová udělala, to nemůže změnit.“

Řešení migrační krize má několik fází

Na otázku, jak by se migrační krize měla řešit, pak Hašek uvedl, že by měl být zcela zastaven přísun migrantů do EU. Celé řešení se musí rozdělit do několika fází. „Zaprvé uzavřít evropské hranice. Zadruhé mít pod kontrolou lidi, kteří do Evropy přišli. Zjistit, kdo to je, jaké mají bezpečnostně svoje zázemí a jestli se mohou vrátit do míst, odkud odešli. Další problém by se měl řešit ve státech, kde nyní dochází k občanské válce nebo jinému typu konfliktu. S mandátem OSN by přímo na tomto území, alespoň částečně chráněném jednotkami mezinárodního společenství, podle mě měla vzniknout určitá střediska, kde by byla poskytnuta pomoc lidem. Nemuseli by se tam obávat o holý život, o svoji bezpečnost. Dostanou několikrát denně jídlo, základní zdravotní péči. A následně by světové společenství mělo řešit problém. To není problém milionu lidí, kteří jsou v Evropě, ale milionů, možná desítek milionů lidí, jež žijí v nejistotě, a hrozí takovýto obrovský exodus nejenom z hlediska EU, ale celosvětově.“

Jasně také Hašek řekl, že v Jihomoravském kraji nechce vznik žádné ucelené muslimské komunity. „Podívejte se, jak dopadly projekty multikulturalismu v západní Evropě. V Paříži jsou čtvrti, kam se za bílého dne, natož pak v noci, bojí francouzská policie. Jsou tam čtvrti, kde nikdo neví, jaký je tam pohyb lidí. Neví se, jaké tam jsou zbraně. Jestli se odsud nikdo nezvedne a nepůjde provést teroristický útok.“

Na některé otázky nemohu odpovídat

Moderátor ale poukázal na to, že v Brně je mešita, do které chodí místní muslimové. „Jsou problém pro Brno a Jihomoravský kraj?“ zajímalo moderátora. „Jsou otázky, na které z pozice hejtmana nemohu odpovídat,“ reagoval a dodal: „Bezpečnostně nemůžu odpovídat z pozice hejtmana. Nemohu ohrozit bezpečnost tohoto státu.“ „Proč by bylo ohrožením národní bezpečnosti, kdybyste řekl, že muslimská komunita v Brně je problém, když jste řekl, že nechcete muslimskou komunitu v Jihomoravském kraji?“ zajímalo moderátora. Hašek pak reagoval: „Nechci žádnou velkou muslimskou komunitu v Jihomoravském kraji. Já rozumím tomu, že tu dnes žijí muslimové. Drtivá většina z nich s plným respektem ke svému okolí bez větších problémů. S respektem k českému zákonu, k českému právu. Ale dál už na tu otázku odpovědět nemohu,“ uvedl Hašek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…