Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek

27.05.2024 12:45 | Analýza

Úrokové sazby klesají zatím jen pomalejším tempem a ani hypotéky příliš nezlevňují, což by mohlo vyvolat dojem, že by konečně mohly poklesnout na dostupnější úrovně také ceny bytů. Opak je však pravdou. I přes útlum nemovitostního trhu se ceny prodaných bytů na mnoha místech České republiky dostávají už nyní na rekordní úrovně a výjimkou není ani nabídka minibytu o 33 metrech čtverečních za 6 815 000 Kč. Zdražení neuteče ani ten, kdo žije v nájmu. Nejvíce si připlatili nájemníci v Olomouci a Hradci Králové.

Žádný Čech neuteče. 6 815 000 Kč za minibyt je jen začátek
Foto: pixabay.com
Popisek: bydlení - ilustrační foto

Úrokové sazby zatím klesají pozvolnějším tempem, a zatímco u spořicích účtů a termínovaných vkladů mnohé banky reagovaly na pokles úrokových sazeb téměř obratem, se zlevňováním hypoték si dávají mnohem více na čas.

Bankovní rada České národní banky na svém jednání snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 %, kdežto banky v Česku aktuálně snížily průměrnou úrokovou sazbu u hypoték dle údajů Swiss Life Hypoindex z dubnových 5,57 % na 5,52 % a zatímco centrální banka zkrouhla od loňského prosince, kdy se poprvé ČNB odhodlala ke snižování sazeb, dvoutýdenní repo sazbu dohromady již o 1,5 %, banky v Česku klientům úroky u hypoték zlevnily pouze o přibližně 0,5 %.

Banky tak pokles sazeb příliš neakcentují a pro své klienty je snižují jen velmi zdráhavým tempem a dalo by se tedy očekávat, že se to odrazí i v cenách nemovitostí. Na mnoha místech Česka se však děje přesný opak a ceny bydlení míří vstříc novým rekordním částkám.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A Kupka klidně ve včerejší Partii prohlásí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.05.2024 13:17:58
že populační křivka může začít růst, protože se zlepší i bytová politika, v rámci chystané digitalizace stavebního řízení, aby lidé mohli rychleji bydlet a díky několika dalším věcem. Nevím, zdali je tak hloupý nebo drzý a arogantní. Ale někdo by měl tento článek přepsat na baseballovou pálku a pohladit ho s ní po hlavě!! Byt o rozměrech 5x6 metrů za 6 milionů. Podle Kupky a ODS asi startovací byty pro mladé!!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…