Žádný „typický terorista“ neexistuje, a už vůbec to není muslim. Bakalův server po střelbě v Mnichově vytáhl zprávu od FBI

23.07.2016 18:26

Najít společné rysy teroristů, napojených na Islámský stát (IS) a jiné teroristické organizace, není snadné. Jejich profilováním po celém světě se zabývá Terrorist Screening Centre (TSC), které je součástí amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). TSC mimo jiné doporučuje, ať jsou při bezpečnostních kontrolách bráni na zřetel především muslimové nebo ti, kteří jako muslimové vypadají. Podle amerického odborníka na kryptografii a bezpečnost technologií Bruce Schneiera to ale není dobře a naopak to přinese vyšší riziko. Informuje o tom server Aktuálně.cz z mediální stáje miliardáře Zdeňka Bakaly.

Žádný „typický terorista“ neexistuje, a už vůbec to není muslim. Bakalův server po střelbě v Mnichově vytáhl zprávu od FBI
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na konci Martova pole bylo zřízeno centrum pro příbuzné obětí teroristických útoků

„Po jedenáctém září byli pouze dva muslimští teroristé v americkém letadle. Útočník, který měl bombu v botě, a druhý byl muž, který měl výbušninu skrytou ve spodním prádle,“ vysvětlil Schneier pro magazín Forbes.

Celý text je ZDE

„Musíme si uvědomit, že z 630 000 000 letecky přepravených osob za rok tvoří muslimové pouze osminu procenta. Když toto procento ztrojnásobíte, dostanete počet cestujících, kteří vypadají semitsky. To by znamenalo, že muslimský cestující, který byl terorista, by byl jeden z osmdesáti milionů. Pokud přidáme devatenáct teroristů z jedenáctého září, poměr nám skočí na jednoho muslimského teroristu na osm milionů cestujících. Protože je číslo tak malé, téměř každý zadržený by byl nevinný,“ upozornil Schneier.

„Vytvořit profil teroristy je opravdu velmi těžké,“ souhlasí se svým kolegou Tijbbe Joustra, nizozemský národní koordinátor pro boj proti terorismu.

„Chcete-li mít profil, kterým teroristu rozpoznáte, musíte si být jisti, že podle daného jednotného vzoru můžete potenciálního teroristu předvídat. Myslím si, že není možné postupovat systémem ‚Tenhle chlap bude radikál, možná, že by mohl být jednou terorista‘,“ řekl v rozhovoru pro Washington Post.

Příkladem toho, že teroristou může být kdokoliv, je příběh Belgičana Muriela Degauque. Běloch s blond vlasy a příkladný katolík ve svých 38 letech konvertoval k islámu, odcestoval do Iráku a tam se v roce 2005 vyhodil do povětří. Takových příkladů je ale víc.

„Měli bychom se více zaměřit na podezřelé chování, a nikoliv na profilování,“ řekl pro Washington Post Edwin Bakker z Clingendael Institutu v Haagu, jenž se ve své studii snažil zkoumat téměř dvacet typů sociálního a ekonomického zázemí podezřelých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…