Žádost o vydání Babiše nezastaví. Minimálně dvacet procent lidí mu to hodí tak jako tak, soudí znalec průzkumů

11.08.2017 12:06

Sociolog Jan Hartman má za to, že policejní žádost o vydání Andreje Babiše výsledek voleb příliš neovlivní. Možná mu to nějaké voliče odláká, ale Babiš jich podle sociologa teď má tolik, že ho policejní žádost vlastně moc nemusí trápit. Obdobný názor zastávají i další experti.

Žádost o vydání Babiše nezastaví. Minimálně dvacet procent lidí mu to hodí tak jako tak, soudí znalec průzkumů
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Průzkumy různých agentur dlouhodobě naznačují, že Andrej Babiš se svým hnutím ANO drtivě vyhraje volby. Mohl by dostat přes 30 procent hlasů. Za jistých okolností bude moct Babiš dokonce pomýšlet na jednobarevnou vládu, protože nelze vyloučit, že získá přes sto křesel v Poslanecké sněmovně. A jestliže jsou voliči připraveni karty rozdat právě takto, pak to znamená, Babiš má stabilní voličské jádro, které mu odevzdá hlas, i kdyby trakaře padaly, jak se občas říká.

Toto stabilní voličské jádro dnes Babišovi přináší asi 20 procent hlasů. „S tím se dají volby za současné situace vyhrát, i kdyby nikdo jiný hnutí ANO nevolil. Žádná jiná strana totiž nemá 20 procent ani v modelu – natož pak v tvrdém jádru,“ vysvětlil sociolog, podle nějž ANO ve volebních modelech krátkodobě přijde o dvě až tři procenta. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Celý čláínek naleznete zde

Podobně to vidí i sociolog z agentury Median Daniel Prokop, také podle něj teď asi 13 procent voličů zvažuje, zda nakonec odevzdají hlas Babišovi nebo někomu jinému. Politolog Lukáš Jelínek, jenž má blízko k ČSSD, upozorňuje, že voliči ANO bývají tolerantnější ke kauzám šéfa hnutí a spokojí se s Babišovým tvrzením,že je to kampaň a že ho politická konkurence chce zničit.

Skalní voliče nijak zvlášť neovlivnila ani kauza s korunovými dluhopisy, u které pravicová opozice tvrdí, že se Babiš mohl vyhýbat placení daní. Babišovi neuškodily ani odposlechy rozhovorů s někdejším novinářem MF Dnes Markem Přibilem.

Politolog Kamil Švec k tomu ale dodává, že Babišovi může tahle kauza přece jen uškodit. Zvlášť pokud bude říkat „sorry jako, nemám co říct“.

„Zatím vždycky voliči stáli na straně Andreje Babiše, ale doposud nikdy do toho nezasáhla policie, že by si vyžádala trestní stíhání. A to může ovlivnit volby,“ soudí Švec. „Nemělo by se to zvrhnout v klasické ‚sorry jako, nebudu nic vysvětlovat‘ a ‚je to kampaň‘,“ připomněl Babišovy výroky k nákupu dluhopisů politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…