Záhada Rathových odposlechů. Poslanci tvrdí, že nemusely uniknout od nich

19.07.2012 23:00

Ve středu policisté poslali do Poslanecké sněmovny informace o dalším korupčním jednání poslance Ratha (s žádostí o souhlas s rozšířením jeho stíhání) a ve čtvrtek ráno byla všechna média plná peprných odposlechů poslance a jeho kompliců. Poslanci však namítají, že únik nemusel být jejich vinou.

Záhada Rathových odposlechů. Poslanci tvrdí, že nemusely uniknout od nich
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Poslanec Marek Benda

Státní zástupce Petr Jirát uvedl: „Jsem šokován.“  Šéf protikorupční policie plukovník Martinec požádal o setkání s předsedou mandátového výboru Sněmovny Bohuslavem Sobotkou a nastavit pravidla, jak to bude fungovat. Naopak někteří poslanci podle ČT rovnou obvinili policii, že únik „nastražila“, aby vypadal jako ze Sněmovny.

Marek Benda z ODS hned v úvodu debaty v pořadu Události, komentáře předeslal, že neručí za všechny členy výboru. „Je tam mezi nimi i investigativní novinář, který ještě nepochopil, že už není novinářem, ale politikem,“ vzpomněl populární „hrdlo“ mandátového výboru, poslance Radka Johna.

Poslanec Stanislav Křeček z ČSSD následně upozornil, že členové výboru dostali materiály až večer,  takže by těžko mohli stihnout obvolat všechna média, která ráno přepisy odposlechů měla. „Zdá se, že si někdo chtěl připravit půdu, aby to bylo na poslance,“ uvažoval Křeček. Konkrétnější však být nechtěl.

Do debaty následně vstoupil i mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej: „Ohrazuji se, že to posílaly orgány činné v trestním řízení,“ uvedl. „My máme všechno pokryté a na naší činnost dohlíží státní zástupce,“ odmítl podíl policistů.

Podle poslanec Křečka v této zemi existují kromě poslanců i jiné kanály, kudy mohou unikat odposlechy. „Úniky odposlechů byly i tam, kde s tím poslanci neměli nic společného- ve fotbale z toho vznikla celá divadelní hra,“ vzpomněl opoziční poslanec legendární frašku o Ivánkovi.

Podle Marka Bendy mohou vyšetřovací orgány samy snadno zjistit, zda materiály unikly od poslanců. „Policie může zjistit, jestli na tom dokumentu, co měli novináři, je napsáno „mandátový a imunitní výbor.“ Pokud ne, tak jsme z obliga,“ radí policistům předseda Ústavně- právního výboru Sněmovny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…