Zahradil na kongresu: Chtějí čím dál více Evropy, Ukrajina je pro ně jen záminkou... Následoval vlažný potlesk

09.04.2022 18:32

Předseda europoslaneckého klubu ODS a expert pro zahraničí Jan Zahradil na 30. kongresu předestřel tři aktuální evropská témata, která se nepochybně dotknou i našeho nadcházejícího předsednictví v Radě EU. Jsou jimi budoucnost EU, energetická bezpečnost a prostor svobody.

Zahradil na kongresu: Chtějí čím dál více Evropy, Ukrajina je pro ně jen záminkou... Následoval vlažný potlesk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Úvodem tématu budoucnost Evropy citoval Zahradil slova, která pronesl předseda Evropských federalistů Sandro Gozi v půlce března: „Ukrajinská krize dělá myšlenku federální EU ještě urgentnější.“

„Všimněme si, prosím, že pro toho pána je ruská invaze na Ukrajinu jen ‚ukrajinskou krizí‘ a že je pro něj hlavně záminkou k dalšímu prosazování ideje evropského federálního superstátu – krůček po krůčku, stejně jako tomu bylo v minulosti při finanční krizi, migrační krizi nebo i pandemii covidu,“ dodal Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Ve stínu války a bez větší pozornosti podle něj vrcholí takzvaná konference o budoucnosti Evropy. „Její závěr je předem jasný: více Evropy, více Evropy a ještě více Evropy. Právě proto to musí být naše vláda a zejména ODS, která znovu zdůrazní, že Evropskou unii si zřídily členské země, aby jim sloužila, a ne aby jim vládla, která odmítne další posun pravomocí směrem k evropským institucím a která uchrání princip národního veta například v zahraniční a daňové politice,“ apeloval.

Co se týká energetické bezpečnosti, postupné odstřižení EU od dnešního nebezpečného a nevyzpytatelného Ruska se podle Zahradila stalo nutností. Stále silněji je slyšet, že právě proto a právě teď bude možné ještě urychlit celý tzv. Green Deal EU a všechna jeho plánovaná opatření na snižování emisí.

Opak je ale prý pravdou. „Právě teď je třeba zasadit tento gigantický sociálně-inženýrský experiment s nespočítanými náklady a neodhadnutými důsledky do reálného rámce, aniž dojde k hazardování s životním stylem a životní úrovní evropských národů a společností. To by ještě prohloubilo společenské pnutí a nestabilitu,“ konstatoval.

„A odkud jinud by měl zaznít tento hlas rozumu než z České republiky, která je kvůli své ekonomické struktuře a energetickému mixu ještě zranitelnější než mnohé jiné evropské země?“ doplnil europoslanec.

K tématu prostor svobody připomněl, že před pár týdny přijal Evropský parlament zprávu o boji proti dezinformacím a zahraničnímu vlivu. Klub ODS pro ni nehlasoval. „Kromě některých užitečných návrhů totiž obsahovala i celou řadu ideologicky předpojatých klišé, útočících třeba i na některé naše konzervativní postoje,“ podotkl.

„Ano, chraňme naši kritickou infrastrukturu před útoky cizích hackerů a trollů, postarejme se o naši kybernetickou bezpečnost. Podívejme se třeba i na zoubek monopolům sociálních sítí, ale nedávejme ani státním byrokratům, ani různým aktivistům do rukou možnost rozhodovat, co ještě je přijatelný a legitimní politický názor a na co se naopak nalepí nálepka – jak se dnes módně říká – ‚dezinformační‘, nebo dokonce ‚antizápadní narativ‘.

Ujišťuji vás, že se to obrátí proti nám, sami si ukrojíme kus z prostoru svobody, kterou jsme vždy principiálně hájili, a otevřeme prostor novodobým kádrovákům, novodobým udavačům a lidem s cenzorskými sklony, kteří se už dnes nijak zvlášť neliší od svých předchůdců,“ varoval Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…