Zahrádkové „gestapo“ opět konalo. A dostalo od Hřiba pochvalu

19.10.2023 19:50 | Monitoring

V uplynulých měsících Praha podnikla několik kroků k urychlení dokončení procesu kultivace restauračních zahrádek v centru města. Jak provozovatelé restauračních předzahrádek dodržují daná pravidla, se rozhodl letos zkontrolovat radní Adam Zábranský (Piráti). V červenci ohlásil neuspokojivé výsledky a těm, kteří pravidla obcházejí, pohrozil, že město přitvrdí a smlouvy vypoví. Nyní se ale raduje, značná část provozovatelů se zalekla a druhé kolo kontroly přineslo „pozitivní výsledky“. Od exprimátora Zdeňka Hřiba přišla velká pochvala. Některým problémovým podnikatelům „okrádajícím město“ ale stále hrozí vypovězení nájemní smlouvy a smluvní pokuty.

Zahrádkové „gestapo“ opět konalo. A dostalo od Hřiba pochvalu
Foto: Repro iDnes
Popisek: Pirátský radní pro bydlení a transaprentnost, Adam Zábranský

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Informoval letos v červenci radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.

Zábranský tehdy uvedl, že provozovatelům, kteří porušili pravidla, město rozeslalo dopisy, ve kterých je vyzvalo k napravení nedostatků. Oznámil, že následovat bude další kontrola, a pokud opět zjistí prohřešky, přijdou na řadu smluvní sankce. „Pokuty jsou relativně vysoké, je to deset tisíc korun za jednotlivé pochybení za den,“ řekl radní. Dodal, že v případě nedodržení výměry je možné, že při opakovaném pochybení magistrát rovnou vypoví smlouvy.

Do července nové smlouvy podle Zábranského uzavřelo 134 podniků umístěných na Václavském a Staroměstském náměstí nebo v ulicích Národní, 28. října a Na Příkopě. Jejich zahrádky magistrát koncem května a v červnu zkontroloval. U třetiny z nich kontrola nezjistila žádné pochybení, u zbytku pak objevila přes 200 porušení pravidel. Nejčastějším byly viditelné kabely, na které pracovníci magistrátu narazili v 35 případech, informovala na svém webu ČT24.

V devatenácti případech zjistily kontroly zakázané prvky mobiliáře, stejný počet podniků pak po 22.00 zahrádky nesklízel. Z pohledu města je asi nejzávažnějším pochybením překročení výměry, které magistrát objevil u osmnácti předzahrádek. Dalších sedmnáct podniků pak nedodrželo to, aby na chodníku u zahrádky zůstal zachován průchod široký alespoň 180 centimetrů.

Problémem podle Zábranského také bylo, že menší skupina provozovatelů se rozhodla na nová pravidla nepřistoupit a výpovědi smluv ze strany města napadla u soudu. Takových žalob dorazilo celkem třináct. V šesti případech už soudy pravomocně rozhodly ve prospěch magistrátu, dodal.

Jak Zábranský přislíbil, proběhlo i druhé kolo kontrol pro restaurační zahrádky, které po předchozích hrozbách přineslo podle jeho slov ovoce.

„Druhé kolo kontrol předzahrádek přineslo pozitivní výsledky. Při kontrole bylo identifikováno o více než třetinu méně nedostatků než při prvním kole v červnu,“ oznámil úspěch magistrátu při vymáhání pravidel.

Nechybělo ani poděkování provozovatelům, kteří mají od začátku všechno v pořádku, případně pozitivně zareagovali na připomínky z první kontroly a nalezené nedostatky dokázali odstranit. „Ukazuje se, že opravdu toho tak moc nechceme. Bez jakéhokoliv pochybení prošlo 80 provozovatelů,“ dodal radní s tím, že se podařilo snížit četnost prohřešků snad ve všech sledovaných kategoriích. Nejčastější pochybení je využívání nepovolených prvků mobiliáře jako chladicí boxy či pokladny (zjištěno v osmnácti případech).

V patnácti případech byl porušen zákaz vedení elektrických kabelů na zahrádku. Z mého pohledu nejzávažnější prohřešek v podobě přesáhnutí zasmluvněné výměry zahrádky naši kontroloři objevili v deseti případech, což při první kontrole to byl prohřešek nejčastější.

„Zrovna toto považuji za tak závažné pochybení, že budeme psát provozovatelům, že pokud u nich překročení zasmluvněné výměry zjistíme znovu, vypovíme jim nájemní smlouvy. Je extrémně neférové, když někteří podnikatelé okrádají město na nájemném a městskou část na poplatcích,“ dodává Zábranský.

Ke spokojenosti s podobou restauračních předzahrádek podle radního chybí ještě mnoho. „Ač se situace lepší, nechci lakovat věci narůžovo – k dosažení ideálu musíme ještě ujít kus cesty. Protože pravidla mají platit pro všechny a provozovatelé byli vyzváni k nápravě pochybení již v červenci, budeme jim nyní již zasílat výzvy k uhrazení smluvních pokut,“ pohrozil Zábranský opakovaně.

Za obcházení zahrádek a kontrolování, zda si na ně někdo náhodou nedal pokladní terminál, pak dostal Adam Zábranský pochvalu od bývalého primátora Hřiba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …