Zákaz domobran? „Nestahujte gatě před brodem,“ varuje Kobza z SPD. A předkládá stanovisko

21.01.2020 9:44

Poslanec za SPD Jiří Kobza se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k otázce domobran. Zdůraznil, že SPD podporuje dobrovolné zapojení občanů do obrany státu.

Zákaz domobran? „Nestahujte gatě před brodem,“ varuje Kobza z SPD. A předkládá stanovisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza

„Vystupujete na Svobodném rádiu, kde si pan Kapal notuje z důvodové zprávy, že zákaz ozbrojených skupin se netýká již registrovaných subjektů. Chápete, že i kdyby se nakrásně stávající tři subjekty, považované dnes za domobrany, ‚vešly‘ do dikce stávajícího návrhu zákona i dle DZ, tak pořád zde zůstává ono možné jejich ‚ideologické zaměření‘ jako podsunutá záminka jejich zákazu ve smyslu definice §3. Důvodová zpráva nebude mít přeci platnost zákona, a tato možnost pak bohužel trvá. DZ vysvětluje, co jsou to ty ‚společenské cíle‘. Jelikož to není nikde definované, proto je možné tuto formulaci ze strany Ministerstva vnitra bez větších problémů ohnout a volně vyložit, kdy např. kritika stávajícího liberálně demokratického režimu bude brána jako ‚společenský cíl‘ a naráz takto budou domobrany splňovat i tento bod, nebo samotná obrana obce, státu. A co branné spolky? Kdo zaručí, že nebudou pod vlivem ‚ideologie‘? Ovšem stát to nepřizná, a tak je povolí, jak se mu bude hodit,“ poznamenal čtenář v první otázce.

Anketa

Byl Jaroslav Kubera dobrý politik?

70%
30%
hlasovalo: 9114 lidí

„Tato druhá varianta návrhu je podle mne veliký úspěch, protože konečně umožňuje to, o co domobranci usilovali, a to je začlenění takových spolků do systému mobilizační zálohy ochrany státu. Ten návrh ještě bude široce diskutován v Parlamentu a je pravděpodobné, že ještě dozná změn. Budou k němu pozměňovací návrhy jak od poslanců, tak z vlády. Na konec může tedy být lepší. Nestahujte tedy gatě daleko před brodem, k finální formulaci je ještě dlouhá cesta. Důležité je, že se bude projednávat co nejdříve, jinak hrozí drastické pokuty od EU,“ odvětil Kobza.

„Zajímalo by mě, jestli jste čekali takovou reakci veřejnosti na tu prazvláštní a těžko pochopitelnou definici nově zakázané skupiny. To opravdu nikoho z vás předkladatelů nenapadlo nepsat to nesrozumitelnou právničtinou, ale tak, aby to dokázali chápat i ti, pro které je to určené? Běžní lidi? Takhle s prominutím hloupě to napsat, to je ostuda autorů. Odvoláváte se na důvodovou zprávu, ale ta má snad stejnou váhu jako to, co je psáno v zákonu? Co je víc? Znění zákona, nebo chlácholení v důvodové zprávě? Přestože s domobranami nemám co společného, jsem tímhle návrhem opravdu znechucený a prostě se musím ozvat. Víte, jak to bylo... ‚Nejdřív si přišli pro komunisty, a já mlčel, protože jsem nebyl komunista. Potom si přišli pro...‘ Děkuji raději anonymně, ať to má Hamáčkovo gestapo o trochu složitější,“ napsal další čtenář.

Otázky a odpovědi najdete ZDE.

„Tato druhá varianta návrhu je podle mne veliký úspěch, ve srovnání s dosavadním zákonem. Ten návrh (2. varianta) ještě bude široce diskutován v Parlamentu a je pravděpodobné, že ještě dozná změn. Budou k němu pozměňovací návrhy jak od poslanců, tak z vlády. Na konec může tedy být lepší. Nestahujte tedy gatě daleko před brodem, k finální formulaci je ještě dlouhá cesta. Důležité je, že se bude projednávat co nejdříve, jinak hrozí drastické pokuty od EU,“ odvětil však Kobza.

„Vážený pane Kobzo, jde o ST 669/0 a důvodovou zprávu k §3 v hlavě II připravovaného zákona. Cituji z DZ.: ‚Ozbrojenou skupinou tak není například myslivecký spolek či sportovně střelecký klub, ačkoli mohou samy se zbraněmi nakládat (jsou-li držiteli zbrojní licence) a prakticky vždy organizují osoby, které jsou oprávněny se zbraněmi nakládat. Ozbrojenou skupinou však není ani např. branný spolek, který organizuje výuku a výcvik ve střelbě fakticky ve formě vojenského výcviku, pokud jeho cílem je toliko zvyšovat znalosti a dovednosti svých členů, a nikoli ozbrojenými prostředky prosazovat svou na určité ideologii založenou společenskou agendu...‘ Výčet je takřka konečný z hlediska poukazování na skupiny se zbraněmi, ale nenaznává, že by ozbrojenou skupinou nebyly stávající organizace domobrany! Pak mi vychází, že domobrany jsou považovány za zakázané ozbrojené skupiny, viz slova ministra vnitra: https://vimeo.com/384443109. Jak podporujete právní zakotvení domobran?“ ptal se další čtenář.

„V rámci kampaně proti SPD a mně osobně, kterou rozpoutal Aeronet sprškou lží, manipulací s fakty a polopravd, je také prohlášení ministra Hamáčka k 1.variantě návrhu ze září 2019 vydáváno za prohlášení k 2., výrazně přepracované, variantě z prosince 2019. Ten návrh ještě bude široce diskutován v Parlamentu a je pravděpodobné, že ještě dozná změn. Budou k němu podávány pozměňovací návrhy jak od poslanců, tak z vlády. Na konec může tedy být ještě vylepšen. Pokud se bude rozcházet s usnesením na závěr důvodové zprávy o tom, že zakázanou skupinou není žádný z registrovaných spolků, SPD takový návrh nepodpoří. SPD totiž podporuje dobrovolné zapojení občanů do obrany státu,“ dodal Kobza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…