Zakázat KSČM? Stranící by se pak servali mezi sebou, píše komentátor

01.03.2012 12:10

Komentátor Petr Honzejk se v dnešních Hospodářských novinách (HN) zamýšlí nad otázkou, k čemu jsou dobré tahanice o zákaz KSČM. Autor má za to, že komunisté by se rozhádali mezi sebou, umírnění straníci kolem Jiřího Dolejše by se poprali se stalinisty kolem Marty Semelové o majetek, pravice by přišla o nepřítele a ČSSD by získala nové voliče. A proto k zákazu KSČM hned tak nedojde.

Zakázat KSČM? Stranící by se pak servali mezi sebou, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z volební kampaně KSČM

O zákazu komunistů se mluví od listopadu 1989 a komentátor Petr Honzejk připouští, že by bylo správné je zrušit. Propagace komunismu jakožto ideologie směřující k potlačení práv a svobod člověka je u nás stejně trestná, jako propagace nacismu. Proč tedy dovolujeme komunistům kandidovat ve volbách a tváříme se, že jsou legitimní součástí politického systému? Není třeba tento rozpor odstranit?

Ideje stranou, teď jde o prachy

Podle autora by to nebylo od věci, ale pravděpodobně k tomu hned tak nedojde, alespoň ne za této vlády. „Přežívání nereformovaných komunistů v legálním, ale nelegitimním stavu je tím, co drží v českou pravici jakž takž nad vodou,“ píše komentátor a vrací se tak k často opakovanému tvrzení. Navrch ale přidává úvahu o tom, co by se stalo se samotnými komunisty, kdyby byli opravdu zrušeni.

Po vzoru svých extremistických kolegů z bývalé Dělnické strany by se jen přejmenovali a začali se mezi sebou hádat o majetek původní partaje. „Historická zkušenost ukazuje, že, když jde o prachy, jde idea stranou. Vsadím se, že bychom sledovali praktickou aplikaci komunistického hesla: Každému podle svých schopností, každému podle jeho potřeb. Každý by se snažil ve jménu svých potřeb urvat tolik, kolik by zvládl,“ myslí si autor.

Důsledkem tohoto vražedného souboje by byl zrod několika komunistických stran, které by se pohybovaly na hranici pěti procent hlasů potřebných pro vstup do sněmovny.

Šťastná ČSSD

Část dnešních komunistických voličů by jistě přešla k ČSSD. Což by oranžoví politici uvítali. A co se stane, když soud označí komunisty za legitimní a nezruší je? Komunisté se budou moct smát a ČSSD bude moci zrušit své bohumínské usnesení, které jí zapovídá spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Tak nebo tak, ať by se komunisty podařilo zrušit či nikoliv, vždy by jediným vítězem byla ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…