Zakázky v Ústeckém kraji: Firmy prý dostávaly od politiků víc bodů, než měly

13.05.2012 19:47

V Ústeckém kraji zvítězila v soutěži o čtyři zakázky firma EDS Holding. Audit Evropské komise však zjistil, že kraj na ně získal dotace neprávem, jelikož projekty získaly od hodnotitelů více bodů, než bylo podle pravidel možné. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Zakázky v Ústeckém kraji: Firmy prý dostávaly od politiků víc bodů, než měly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zástupci kraje vybrali EDS Holding v době, kdy byl jedním z majitelů firmy Jakub Zavoral (TOP 09) a v představenstvu seděl Zdeněk Pejša, člen ODS v Ústí nad Labem. "Pod EDS Holdingem byly firmy, které v Ústeckém kraji zaměstnávaly asi 800 lidí, to jsme se soutěže neměli zúčastnit jen kvůli tomu, že někdo z managementu je členem politické strany," řekl Aktuálně.cz Zavoral.

My za to nemůžeme, říká bývalý majitel

Firma přitom loni získala nejvíce zakázek mezi společnostmi s utajenými vlastníky, u těchto 4 zakázek se jednalo o 700 milionů korun. Na severu Čech není s rozdělováním dotací problém poprvé. Například rekonstrukce silnice Údlice - Klášterec od této komise dostala 23,5 bodu ze třiceti. Oprava ústeckého gymnázia získala dokonce 26,3 bodu. Podle auditorů to ale ve všech případech mělo být méně.

"Za svým hodnocením si stojím," řekl Aktuálně.cz bývalý náměstek hejtmana Petr Horký (ČSSD). "Jakýkoliv zhotovitel má nulový vliv na to, jestli se ta stavba vypíše a za jakých podmínek. To je přeci primární věc politiků a úředníků. Nechtějte, aby zhotovitel nesl vinu za chybu úředníků nebo politiků," tvrdí Zavoral.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…