Zákeřný útok na voliče Miloše Zemana! Internetem i poštovními schránkami se šíří lživý návod k volbám

11.01.2018 19:07

Přinášíme důrazné varování všem občanům. Po sociálních sítích a nejspíš i v tištěné podobě někteří lidé šíří lživou zprávu, že voliči Miloše Zemana mohou jít volit až ve druhém kolem, protože stávající prezident prý „automaticky postupuje do finálového kola“. Na šíření falešné zprávy nás upozornilo několik čtenářů. Je to samozřejmě nesmysl, žádný automatický postup neexistuje.

Zákeřný útok na voliče Miloše Zemana! Internetem i poštovními schránkami se šíří lživý návod k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Po sociálních sítích se v posledních dnech a hodinách šíří lživá poplašná zpráva, která má zmást voliče. Tvrdí, že úřadující prezident, který znovu kandiduje, má automaticky zajištěn postup do druhého kola voleb a jeho voliči tak nemusí jít v prvním kole volit. Prý jde o „novinku v letošním roce“. Taková zpráva je pochopitelně lživá.

Na skutečnost, že podobná tvrzení šíří, upozornili redakci ParlamentníchListů.cz čtenáři. Josef M. z Chomutova nám poslal screen falešných facebookových příspěvků. Jeden z nich například tvrdí toto: „Podle Ústavy náš prezident Zeman postupuje automaticky do druhého kola, jeho voliči ať se teda dostaví v druhém kole v plném počtu“.

Další falešná zpráva zas říká: „Kandidát Ing. Miloš Zeman postupuje v prezidentské volbě automaticky do druhého kola. Proto není nutné, abyste se prvního kola prezidentské volby účastnili, přijďte až na druhé kolo!“

„To je strašlivá manipulace. Šíření takových lží je totální zoufalost odpůrců Miloše Zemana. Zejména někteří starší občané tím mohou být klamáni, pokud neznají detailně zákony nebo nemají možnost si to ověřit,“ napsal nám spolu s ofocenými příspěvky z Facebooku čtenář z Chomutova.

Falešné zprávy šířené po sociálních sítích:

Kromě šíření lživých zpráv na internetu dokonce někdo rozšiřuje i letáky v tištěné podobě. Snímek jsme během čtvrtečního podvečera obdrželi od čtenáře Davida D. z Plzně. Leták tvrdí podobný nesmysl jako internetové zprávy: „Pokud chcete volit současnou hlavu státu, pak v prvním kole nemusíte. Od letošního roku je to novinka. Prezident, který svůj úřad obhajuje, postupuje automaticky přímo do kola finálového. Prosím, zůstaňte doma“.

Leták s další falešnou zprávou:

K šíření matoucí falešné zprávy se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i tiskový mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček. Ten je podle svých slov zvědavý, zda před tím budou varovat i ostatní kandidáti.

„Jsem zvědav, zda se od této hnusné a lživé kampaně budou protikandidáti razantně distancovat, nebo budou mlčením vyslovat podporu takovým ohavným praktikám,“ vzkázal Ovčáček prostřednictvím ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…