Zákon o hanobení Zemana? „Prase, prase, prase, no ty krávo.“ A vyjádřila se i TV hvězda

15.11.2016 13:34

Nápad šesti desítek poslanců zejména z ČSSD, KSČM, ANO a hnutí Úsvit znovuzavést trestný čin hanobení hlavy státu, za něž by podle navržené novely trestního zákona hrozilo až roční vězení, vzbudilo na sociálních sítích pobouření.

Zákon o hanobení Zemana? „Prase, prase, prase, no ty krávo.“ A vyjádřila se i TV hvězda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman promluvil k výsledku prezidentských voleb v USA a podotkl, že se o něm mluví jako o českém Donaldu Trumpovi

Asi nejčastěji zaznívá, že by se podobný zákon měl vztahovat i na prezidenta Miloše Zemana, který se svými výroky a chováním sám dopouští hanobení. „Rok vězení za hanobení prezidenta? To by Zeman & spol. museli dostat nejmíň doživotí,“ myslí si šéfredaktor webu Lupa.cz David Slížek.

„Je ve vlastním zájmu Miloše Zemana, aby se to nikdy neschválilo. On sám by byl v konfliktu se zákonem minimálně jednou týdně,“ tuší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Publicista Ján Simkanič by zavedl pro poslance zákon definující trestný čin poslaneckého hanobení zdravého rozumu. Novinář Respektu Petr Třešňák navrhuje přidat rovnou i zákaz hanobení čínského a ruského prezidenta, ať těch novel není moc. „Na státních úřadech by měli preventivně vyhubit všechny mouchy. Aby nesraly, kam nemají,“ lakonicky konstatoval komentátor Alexandr Mitrofanov.

Anketa

Je naše země krásná?

6%
3%
hlasovalo: 5860 lidí

Ironickou poznámkou přispěl do debaty i analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda. „To by bylo skvělý mít zákon trestající zesměšňování prezidenta republiky, jak teď navrhlo asi šedesát poslanců. První rok natvrdo dostane výrobce becherovky, druhý místní pobočka FSB a třetí si rozdělí napůl pan 48 s panem mluvčím. Když už, tak pořádně,“ zveřejnil Janda na Twitteru.

Neskutečná drzost

„Šedesát českých poslanců chce vrátit trestný čin hanobení prezidenta republiky, no ty krávo, vole, císařpán je vůl,“ ulevil si vysokoškolský pedagog a odborník na analýzu dat Josef Šlerka. „Bolševici, náckové, ANO a ČSSD bok po boku chtějí trestat lidi jedním rokem vězení za kritiku prezidenta. Neskutečná drzost,“ zuří redaktor Respektu Ondřej Kundra.

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský nadhodil, že „poslanec Ondráček navrhuje rok vězení za hanobení prezidenta. Asi se mu stýská po mlácení studentů v listopadu 1989.“

„Takže za ‚prase, prase, prase‘ dostanu tři roky?“ ujišťuje se novinář Petr Kamberský, který se tímto způsobem před časem vyjádřil o prezidentu Zemanovi. „Stejně jsem nejvíc zvědavej, jak mi budou u soudu dokazovat, že pan prezident není reptiliánský šulin,“ přemítá aktivista Jaroslav Cerman. „Prezident je píča. Doufám, že ten zákon nebude retrospektivní,“ věří Michael Mareš, novinář píší pro Forbes.

Herečka a zpěvačka Nikol Štíbrová zdůraznila, že sice „nechce prznit výchovu, rok v cele zní skvěle, ale ‚snižování vážnosti prezidenta a rušení výkonu jeho pravomoci‘ by možná vyřešila prohibice“.

Jako komunistická ochrana papalášů

Mnozí poukazují rovněž na to, že novelou trestního zákona se vracíme zpátky do komunistické minulosti. Jako třeba sociálnědemokratický poslanec Jiří Pospíšil: „Nápad části poslanců zavést znovu trestný čin hanobení hlavy státu zavání návratem ke komunistické ochraně papalášů. Stačí trestnost pomluvy.“

Podle aktivisty Karla Patáka se jedná o další krok zpátky k Rusku. „Nicméně v článku je alespoň seznam našich poslanců, kteří namísto toho, aby řešili poklesky, lži a fauly Zemana, usilují o to, aby mohl být ještě více hovadem, které může vše. To je totiž další cílený krok, který umožní Zemanovi a jeho suitě silněji rozdělovat společnost, a o to jim všem společně jde. Čím víc budeme fragmentovaní, tím snadněji pak uchopí moc...,“ obává se Paták.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…