Zákony nejsou pro občany, ale pro šmejdy. Vitásková se u Jílkové pořádně rozčílila

30.03.2017 22:57

Moderátorka Michaela Jílková otevřela v pořadu Máte slovo problematiku cen tepla a elektřiny. Před kamery si pozvala předsedkyni Energetického regulačního úřadu a ta spustila pořádnou kanonádu. Energetický zákon je podle ní paskvil z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu, za který nesl odpovědnost exministr Jan Mládek (ČSSD). „Jsem přesvědčena, že zákony mají být pro lidi a ne pro tuneláře a šmejdy,“ pálila od boku. Došlo i na paličku na maso.

Zákony nejsou pro občany, ale pro šmejdy. Vitásková se u Jílkové pořádně rozčílila
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

O cenách tepla a elektřiny debatovali před kamerami České televize předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, náměstkyně pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ministerstva pro místní rozvoj Klára Dostálová, ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek, předseda Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu Jiří Zerzaň, předseda občanského sdružení na ochranu spotřebitelů tepla DOST! z Liberce Petr Černý.

„Musím to vzít od začátku. Energetický zákon je paskvil z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu, za který nesl odpovědnost exministr Jan Mládek (ČSSD). Jsem přesvědčena, že zákony mají být pro lidi a ne pro tuneláře a šmejdy. Zákony mají být napsány tak, aby tomu rozuměl i laik,“ rozohnila se hned v úvodu Vitásková. 

Pan Suchar sedící v publiku ji okamžitě vyčetl, že sice mluví hezky, ale v praxi její úřad občas hájí dodavatele energií a ne občany, jak tvrdí před kamerami. Vitásková se ihned bránila, že prodejce energie v tomto konkrétním případě nevydělal, protože prodal teplo za cenu, za kterou nakoupil.

Netrvalo však dlouho a z publika se ozvala další vlna kritiky. Spotřebitelé si stěžovali, že si nemohou řádně zkontrolovat, kolik tepla bylo skutečně dodáno do činžovního domu. Je to prý stejné, jako kdybyste si koupili kilo masa, ale na kase vám naúčtovali kilo dvacet a odmítli by o tom diskutovat. A vy byste neměli možnost zkontrolovat si, kolik vám u pultu s masem opravdu dali a kolik byste tedy měli zaplatit.    

Teoreticky se sice mohou občané ozvat, ale otázka je, čeho vlastně mohou dosáhnout. „Podle mě existuje Státní energetická inspekce, která se zabývá dodávkami tepla na patu domu,“ poznamenal Zerzaň s poukazem na vstupní bod, kde teplo do domu vstupuje. Pokud má někdo podezření, že odtopené teplo nebylo naměřeno správně, může se obrátit právě na Státní energetickou inspekci.


Pořad Máte slovo. (ReproFoto: ČT)

To na ně mám vzít paličku na maso?

Pan Velenský, taktéž sedící v publiku, odmítl putovat za dodavateli tepla a hádat se s nimi o cenu. „Já tam budu jako blb, oni ze mě udělají opici,“ rozčiloval se host z publika.

Další pán z publika mu dal za pravdu. „Já bydlím na Praze 9 a my máme v bytě standardně 27 stupňů. A v bytě nejde hýbat s regulačními kohouty. A my když si na to stěžujeme, tak oni s námi vyběhnou. Oni se s námi nebavěj. Ten mamlas na vyměníkový stanici mi řekne, že musí tohle teplo prodat a nebude nám teplo snižovat. A co mu mám pak říct? To ho mám vzít paličkou na maso?“ zuřil postarší muž.

Náměstkyně Dostálová stěžovatelům doporučila, aby se obrátili na majitele domu, který v tomto směru může zasáhnout. Vedle toho podotkla, že lidé sice mohou šetřit za teplo, ale nesmí šetřit na úkor jiných domácností, kteří posléze musí platit víc.

„My chceme, aby lidé poznali na svých peněženkách, že šetří, ale není možné, aby jeden byt topil na úkor dalších domácností. Lidé si musí být vědomi toho, že nesou spoluzodpovědnost za celý dům,“ sdělila divákům odborná náměstkyně, která podotkla, že není členkou žádné strany.  

V tu chvíli se ozval pan Černý, který se rozpálil takřka do běla kvůli ceně 698 korun za gigajoule tepla. „To není pravda,“ ohrazoval se pan Hájek. Jílková pány požádala, aby si tu debatu dokončili později a posunula se k cenám plynu.

Šmejdi jsou chráněni, rozzuřila se Vitásková

Vitásková zdůraznila, že Energetický regulační úřad má na cenu plynu velmi slabý vliv. Ovlivňuje asi 20 procent ceny. „My jsme chtěli mít možnost doporučit maximální cenu, na kterou obchodníci mohou jít. A myslíte si, že jsme se toho u politiků dočkali? Nedočkali!“ rozohňovala se znovu předsedkyně ERÚ. Podle jejího názoru zkrátka neexistuje v této oblasti možnost cokoli změnit.

Další problém představují nekalé obchodní praktiky podomních obchodníků, kteří chodí po domácnostech a nabízejí lidem levnější plyn. Levnější je však jen na oko. Mnohdy jde prý o „šmejdy“, kteří se nebojí lidem lhát do očí, tlačí je do uzavření velmi nevýhodných smluv a ty je pak velmi těžké vypovědět.

Vitásková divákům sdělila, že je to složitá otázka, ale ERÚ nemá dost pák na to, aby se těmto šmejdům mohl postavit. „Protože tu zákony nejsou pro občany, ale pro šmejdy, pro lidi, kteří chtějí podvádět. Ti jsou víc chránění,“ rozčilovala se Vitásková. „My proti tomu nemůžeme zakročit. My když jsme žádali, aby se všechny tyhle smlouvy uzavíraly pouze písemně a ne na dálku, tak nám to ze zákona vyhodili,“ prozradila Vitásková.

Podomní prodejci prý umějí leckdy hezky mluvit a „oblbnout lidi“. Stanovují si různě dlouhá časová období smluv a mohou si mnohdy dělat, co se jim zlíbí. „Ale o tom já hovořím od začátku. Tady jde zákon na ruku šmejdům. My s tím nic nezmůžeme,“ opakovala znovu a znovu před kamerami Vitásková.

Lidé dnes prý mnohdy ani nevědí, kdy jim končí smlouva, protože ti dodavatelé jim to tají. „Paní náměstkyně, já vás prosím, vy máte přístup na vládu. To asi nikdo nečekal, co se tady obnažilo. Je to džungle. Já vás prosím, předneste toto téma paní ministryni,“ žádala v závěru pořadu moderátorka Michaela Jílková náměstkyni Dostálovou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…