Zákulisní svědectví: Donalda J. Trumpa už to všechno začíná pěkně...

13.02.2017 7:24

Prezident Donald Trump je prý zaskočen a částečně také rozladěn nad způsobem, jakým funguje svět politiky. Tvrdí to aspoň americký magazín Politico, kterému se podařilo získat bližší informace od samotných zaměstnanců Bílého domu.

Zákulisní svědectví: Donalda J. Trumpa už to všechno začíná pěkně...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Podle oslovených úředníků z Bílého domu, kteří si nepřejí být jmenováni, Trump nelibě nese neustálé úniky informací do médií i nesouhlasné protiakce nespokojených úředníků. Stejně jako v České republice ministr financí a velkopodnikatel Andrej Babiš, také byznysman Trump zjišťuje, že řízení firmy a vedení státu jsou dvě odlišné disciplíny. „V soukromí vyjadřuje Trump nedůvěru zejména nad úsilím některých soudců a úředníků mařit jeho rozhodnutí,“ píše Politico.

Trumpa rovněž rozčiluje zveřejňování jeho soukromých telefonních hovorů se zahraničními vůdci a podle informací magazínu Politico už v tomto směru probíhá v Bílém domě rozsáhlé vnitřní vyšetřování. „Úředníci byli podle dvou našich zdrojů vyzváni, aby spolupracovali s Národní bezpečnostní radou, která je poradním orgánem prezidenta v oblasti vnitřní bezpečnosti. Zatím však není zřejmé, kdo vyšetřování vede a jaké budou další kroky.“

Jak Politico dále uvádí, minulý týden sdělil Trump svým spolupracovníkům, že už jej unavují neustálé úniky informací, které jej poškozují. „Plánuje si sednout s úředníky Bílého domu a důrazně jim sdělit, aby s těmi ‚sračkami konečně přestali‘,“ doslova cituje americký magazín svůj zdroj v Bílém domě a zmiňuje neochotu Trumpova týmu sdělit veřejně něco bližšího, o tom, jak se Trump vypořádává s četnými úniky informací.

Anketa

Ublížil si ve vašich očích Andrej Babiš tím, jak (ne)vysvětluje záležitost s dluhopisy Agrofertu?

28%
72%
hlasovalo: 9061 lidí

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Další nejmenované zdroje sdělily Politico, že v Bílém domě vládne mezi úředníky nejistota a povinnosti mnohých z nich nebyly doposud přesně vymezeny. „Pracovní morálka je nízká, roste nevraživost mezi jednotlivými skupinkami úředníků a mnozí z nich již vykazují značné vyčerpání. To vše pramení z obav o jejich profesní budoucnost. Nejsou si jisti, jestli si udrží svoji pozici. Podle osoby blízké Trumpovi by jich chtěl několik prezident propustit. Ovšem ví, že na to je příliš brzy.“

Nesoulad panuje konkrétně mezi Trumpovým nejbližší poradcem a zetěm Jaredem Kushnerem a guvernérem New Jersey Chrisem Christiem. „Rozšířily se pověsti o tom, že Christie chce pracovat v Bílém domě. On sám to sice nikdy neřekl, ale jenom tyhle klepy vztahy mezi oběma muži opět zhoršily. Kushner dlouhodobě blokuje jakékoli snahy, které by Christiemu přinesly nějakou vyšší funkci ve veřejné správě,“ píše Politico.

Z Kushnera jsou však nervózní i někteří řadoví úředníci Bílého domu. „Nikdo přesně neví, jakou tady má hrát roli. Je to pro nás všechny dost matoucí,“ cituje Politico jednoho z úředníků. Příliš radosti údajně nedělá Trumpovi ani jeho mluvčí Sean Spicer, se kterým prezident vyjádřil v soukromí mnohokrát nespokojenost. „Trump není nikdy příliš ochotný uznat své chyby. Nicméně uznal, že nebylo správné poslat Spicera hned v první den funkce atakovat novináře za jejich zavádějící informování o počtu přihlížejících diváků při inauguraci.“

„A to ještě není vše. Skřípe to i mezi náčelníkem štábu Reincem Priebusem a Stevem Bannonem. Poradci Priebuse obviňují Bannonův tým z toho, že stran zavádění opatření o zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí neučinil předem potřebnou přípravu,“ referuje Politico s tím, že ovšem existují náznaky, že Bílý dům aspoň některé problémy začíná řešit. „Poradci a spojenci Trumpa hledají nové posily. Mezi jinými kontaktovali republikána Jamese Bakera, který byl vedoucím kanceláře v administrativě Ronalda Reagana a George H. W. Bushe,“ uzavírá Politico. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …