Žalobce Zeman nedá odpovědi k policejní razii, Blažek na ně nemá právo

31.07.2013 16:20

Bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek žádal po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi odpovědi na otázky ohledně zásahu na Úřadu vlády. Zeman mu však odpovědi neposkytne, Blažek na ně prý nemá právo.

Žalobce Zeman nedá odpovědi k policejní razii, Blažek na ně nemá právo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahovali na Úřadu vlády v noci ze 12. na 13. června v souvislosti s kauzou kolem bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Nečas postup policistů kritizoval jako teatrální akci. Jeho stranický kolega, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek, oznámil, že adekvátnost zásahu policie nechá přezkoumat.

Nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi následně Blažek zaslal dopis s celkem 19 otázkami. Zajímalo ho například, kdo rozhodl o formě zásahu a jaké na něj byly náklady, proč dozor ve věci vykonává zrovna olomoucké vrchní státní zastupitelství či zda je v souvislosti s případem prověřována i činnost bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo jiného státního zástupce v Praze.

"Odpověď na dopis exministra jsme odeslali asi před 14 dny s tím, že nemůžeme na dotazy týkající se konkrétního trestního řízení odpovědět," sdělila mluvčí NSZ.

Podle zákona o státním zastupitelství může ministr spravedlnosti kdykoliv požádat kterékoli státní zastupitelství o informaci o stavu řízení v každé věci, v níž je státní zastupitelství činné, pokud je taková informace "potřebná k plnění úkolů ministerstva nebo pokud takovou informaci potřebuje jako člen vlády".

Zemanova mluvčí však poukázala na to, že žádný z Blažkem vznesených dotazů nelze posoudit jako žádost o informaci o stavu řízení. "Jde o požadování informací zasahující do působnosti státního zastupitelství týkající se konkrétní kauzy," uvedla. Zákon přitom jasně říká, že věci svěřené do působnosti státního zastupitelství vykonávají pouze státní zástupci a jiné orgány či osoby nesmějí do jejich činnosti zasahovat.

Policisté z ÚOOZ posílení o členy Národní protidrogové centrály a Útvaru rychlého nasazení provedli při červnové akci přes 30 domovních prohlídek. Zasahovali nejen v Praze, ale také ve středních a východních Čechách. Výslechů zadržených a dalších úkonů se účastnilo osm státních zástupců. Přiměřenost akce v médiích opakovaně hájil jak šéf ÚOOZ Robert Šlachta, tak šéf dozorujícího Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …