Žalobce navrhl za přípravu teroristického útoku devítiletý trest

24.10.2019 12:47

Státní zástupce Martin Bílý dnes navrhl pro pětadvacetiletého Dominika Kobulnického devítiletý trest vězení za přípravu teroristického útoku a propagaci Islámského státu a Kavkazského emirátu. V závěrečné řeči u pražského městského soudu uvedl, že se muž k trestnému činu propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka víceméně přiznal, napsala ČTK.

Žalobce navrhl za přípravu teroristického útoku devítiletý trest
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

V jeho domě kriminalisté nalezli výbušniny, které by podle znalců mohly způsobit smrt, a návod na výrobu bomby. Slovák vinu odmítá.

U soudu se podle Bílého podařilo prokázat, že obžalovaný chtěl podomácku vyrobenou výbušninu použít a zranit nebo zabít lidi. Státní zástupce připomněl, že se Kobulnický přiznal k tomu, že dříve plánoval teroristický útok v Prešově. Chtěl na autobusovém nádraží nechat vybuchnout tlakový hrnec naplněný kovovými částicemi. Také před zadržením v roce 2017 si podle žalobce vyhledával návody, jak z chemických látek vyrobit nástražný výbušný sytém. V pražském bytě měl podle něj pak budíky, které lze použít jako časovače k bombě.

„Imponovali mu teroristé a fascinovaly ho techniky Islámského státu,“ prohlásil Bílý. Na Facebooku Kobulnický podle něj vědomě používal džihádistické symboly, stahoval si videa s popravami a chtěl, aby Česko zavedlo právo šaría. Muž zároveň sledoval kázání bývalého imáma Sámera Shehadeha, kterého považoval za svůj vzor, uvedl státní zástupce. Shehadeh je stíhán za podporu terorismu.

Bílý navrhl Slovákovi trest v dolní polovině trestní sazby. Za přípravu teroristického útoku lze uložit pětileté až patnáctileté vězení. Soud by měl podle státního zástupce Kobulnického i vyhostit na neurčito z Česka. Žalobce dodal, že podle znalců má násilnické sklony a je nebezpečný.

Kobulnického zadržela policie v roce 2017, od té doby je ve vazbě. Muž v roce 2015 konvertoval k islámu. Tvrdí ale, že radikální myšlenky již dříve opustil. V Praze podle své výpovědi žádný útok neplánoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…