Zálom: Za tenhle rozpočtový průšvih by se nemusel stydět ani Špidla

04.04.2023 12:51 | Ze sítí

Ministerstvo financí informovalo o tom, že schodek státního rozpočtu za letošní březen se propadl na rekordních 166 miliard korun. Tato hodnota prolomila dosavadní hranice a stala se nejhorším výsledem prvního čtvrtletí od vzniku ČR. A přestože ministr financí Zbyněk Stanjura vysoký schodek vysvětloval mimořádnými výdaji mimo jiné v sociální oblasti, pravicoví politici nenechali na výsledku hospodaření státu niť suchou.

Zálom: Za tenhle rozpočtový průšvih by se nemusel stydět ani Špidla
Foto: Archiv L. Záloma
Popisek: Luboš Zálom, místopředseda Svobodných

„Za tenhle rozpočtový průšvih by se nemusel stydět ani ten zoufalec Špidla,“ reagoval na výsledky hospodaření Luboš Zálom, místopředseda Svobodných, který si jedním dechem také „rýpnul“ do pravicovosti vlády Petra Fialy. „Nejhorší schodek státního rozpočtu od vzniku samostatné svobodné České republiky. To je výsledek tzv. pravicové vlády soudruha Fialy a jeho kamarádů. Vlády, kde není snad ani jeden normální ekonom. A kdyby aspoň normální! Tam není prostě žádný ekonom. To je parodie na pravici. Protože ekonomická erudice, to byla vždycky doména pravice,“ dodal Zálom, který zároveň připojil tvrdý vzkaz voličům ODS.

„A vy, voliči ODS, kteří si myslíte, že volíte pravici nebo jste se nechali nachytat na vějičku ‚anbabiš‘, je to i vaše vina. Vy byste měli zpytovat svědomí. A hledat cestu, jak tuto morální vinu v příštích volbách odčinit. Volbou skutečné pravice,“ dodal Zálom.

Místopředseda Svobodných zároveň připomněl nedávnou infografiku, ve kterých vláda konstatovala, že si senioři dnes mohou koupiti o 80 kg papriky více, než tomu bylo za předchozí vlády. „Samozřejmě, statistika, i když je nudná, má cenné údaje. Do jaké míry však těch 80 kilo papriky lidé skutečně pocítí, je věc druhá. Holedbat se totiž něčím takovým je asi stejné, jako tvrdit, že si díky kvalitní penzijní politice mohou naši senioři dovolit o pět procent více dovolené v Dubaji nebo o patnáct procent rolls royců. Mimochodem, pokud při dnešním růstu cen potravin mohou senioři za svoji měsíční penzi koupit o 80 kilo papriky více, nepřiznává tím vláda ve skutečnosti spíše to, že roztáčí kola inflace namísto aby ji brzdila?“ ptal se před časem Luboš Zálom.

„Často slýchám, že ten dnešní iracionální socialismus se všemi těmi zelenými politikami, LGBT agendami, ničením trhu a svobody se rozpadne a lidé se opět přikloní ke svobodě, až lidé zchudnou natolik, aby si to začali uvědomovat. Až budou opravdu strádat a budou už jen vzpomínat na staré dobré časy, kdy se dalo jezdit autem, nakupovat, bavit se, zkrátka žít. Ostatně v naší zemi se také totalita rozpadla ve chvíli, když byl kontrast mezi západním tržním blahobytem a šedivou, nezajímavou a žádné životní možnosti neskýtající normalizační totalitou naprosto patrný a lidé se prostě chtěli mít dobře,“ připojil další úvahu místopředseda Zálom, podle kterého je tu sice určitá naděje, ale nebude tak jednoduchá.

„Ono totiž lze lidi přesvědčit, že strádání je vlastně správné. Že bída je morální. Že blahobyt je anomálie, která nás vzdaluje od podstaty lidství, odcizuje nás skutečnému smyslu života. Že smyslem žití je bezútěšná a bezvýchodná dřina. Lidé totiž mají vždy tendenci chovat se tak, jak předpokládají, že je to morální. Komunismus sliboval ráj na zemi. Ten nedokázal zajistit. Proto se zdiskreditoval,“ dodal Luboš Zálom, podle kterého současný progresivní socialismus hlásá nedostatek a strádání jako morální ideál. A mnoho lidí podle něj tento ideál vědomě přijímá.

„Pokud skutečně usilujeme o změnu, nemůžeme jen čekat, až dnešní socialistický systém spadne na úplné dno a předpokládat, že lidé zázrakem prohlédnou. Lze totiž očekávat, že lidé na tom dnu budou spokojení a vůbec nebudou přemýšlet o tom, že by měli chtít něco jiného. Pokud chceme usilovat o změnu, musíme zdůrazňovat, že produktivní a blahobytná společnost je morální. A že k naplnění tohoto ideálu musíme znovu objevit kapitalismus,“ dodal Zálom.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no, on to není ani socialistický, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedanusa , 04.04.2023 13:04:29
systém, on to není žádný systém.. ono je to flákání od zdi ke zdi, zmatek a katastrofa, neb fijalovej pětihnus vůbec netuší, co činí

|  5 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…