Zámecký pán Buquoy: Beneš byl větší kolaborant než Hácha

06.05.2015 15:30

Přinejmenším poněkud neotřelý pohled na období protektorátu přináší člen KDU-ČSL a zámecký pán Jan Berwid-Buquoy. Protektorátní prezident Emil Hácha podle něj nebyl zdaleka takovým kolaborantem, jakým podle něj byl poválečný československý prezident Edvard Beneš. Buquoy o tom píše v článku, který zveřejnil na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz.

Zámecký pán Buquoy: Beneš byl větší kolaborant než Hácha
Foto: Radek Kraus
Popisek: Benešova vila

„Hácha ani zdaleka tak aktivně nepochleboval Hitlerovi jako Edvard Beneš sovětskému diktátoru Stalinovi. Dokonce se několikrát s Hitlerem pohádal a nějaký čas spolu vůbec nemluvili,“ tvrdí Buquoy. K něčemu takovému se prý Beneš vůči Stalinovi ani v náznacích nikdy nepropracoval.

Šlechtic zmiňuje také protektorátního ministra školství Emanuela Moravce, který je považován za jednoho z největších českých kolaborantů s nacistickými okupanty. Podle Buquoye Moravec udržoval intimní poměr s paní Henleinovou. „Stýkali se v Lázních Poděbrady. Konrad Henlein to nesl velmi nelibě a požádal K. H. Franka, aby ‚ministrovi osvěty‘ protektorátní vlády domluvil a věc urovnal,“ píše Buquoy ve svém svérázném výletu do historie a pokračuje: „Debatu s Frankem ukončil Moravec poněkud nediplomaticky: ‚Tak vyřiďte Henleinovi, ať si tu svoji kurvu lépe hlídá. Já nejsem určitě sám, kdo na ni v Poděbradech leze!‘“

Buquoy tvrdí, že se mu zatím nepodařilo vypátrat, že by např. v době válečné emigrace v SSSR někdo referoval o podobné aféře. „Představte si – dejme tomu by měl Rudolf Slánský na Krymu sexuální poměr s paní Berijovou a tento by požádal Molotova, aby Slánskému domluvil. Přičemž by mu Slánský odpověděl stejným způsobem, jako Moravec K. H. Frankovi. Jak by to asi dopadlo? Podle mého by neskončil první tajemník KSČ na šibenici až v roce 1952, nýbrž už třeba v roce 1943!“ popustil šlechtic uzdu své fantazii.

Vůbec bych se nedivil, kdyby Zeman Ovčáčka sexuálně zneužíval

V další části svého textu se opřel do prezidenta Miloše Zemana za to, že vytáhl do boje proti prvorepublikovému novináři Ferdinandu Peroutkovi, který se podle Buquoye jen snažil v době nacismu vyhnout kriminálu, což se mu nakonec nepodařilo.

Buquoy si pokládá otázku, co má co do činění hledání údajného Peroutkova článku „Hitler je gentleman“ s funkcí prezidenta republiky. Domnívá se, že Zeman považuje prezidentský úřad za jakousi soukromou záležitost a virtuální prodlouženou ruku vlastní domácnosti. Zeman prý reprezentuje sám sebe a pana Ovčáčka. „Přičemž bych se vůbec nedivil, kdyby se provalilo, že tohoto věrného služebníka i sexuálně zneužívá. Jeho polibky s vlastní dcerou na veřejnosti, zachmuřelá tvář a smutné pohledy do země paní Zemanové vyvolávaly různé dohady, podezření a věrohodné hypotézy,“ píše Buquoy.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…