Zámečník: Pokud musí policie prošetřit Lesy ČR, tak beze všeho

06.05.2012 14:29

Miroslav Zámečník, předseda dozorčí rady lesy ČR, ekonom a člen NERV byl hostem v další části Otázek Václava Moravce. Společně s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem mluvili o hospodaření Lesů ČR.

Zámečník: Pokud musí policie prošetřit Lesy ČR, tak beze všeho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

NKÚ na začátku dubna prohlásil, že na Lesy ČR podá trestní oznámení. Zámečník s tím nemá problém: „Jestliže má NKÚ pocit, že je to potřeba prošetřit policií, tak beze všeho.“ Dodal, že všechny posudky byly v pořádku.

Současní lidé v Lesích ČR fungují dobře

Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření státních Lesů ČR přišel na porušení zákona i plýtvání penězi. Podnik i ministerstvo zemědělství prý někdy postupovaly tak, jako by Lesy ČR hospodařily s vlastním majetkem. Lesy přitom nemají vlastní majetek, ale mají právo hospodařit s majetkem státu.

„Mě se dotkla kontrolní zpráva. Ta velmi šetří s historickým pohledem, jak to jde. Současní lidé, kteří byli nebo jsou v politice, fungují dobře. Nebudu se vyjadřovat k předchozím dozorčím radám,“ prohlásil Zámečník v OVM.

Předseda dozorčí rady připomněl, že péče o les je v současné době lepší, než bývala. Zvýšil se například objem výsadby nových porostů.

Lesy ČR také dosáhly v posledních dvou letech nejvyšší hospodářské výsledky za dobu své existence. Podle zprávy z poloviny dubna si státní podnik vydělal 5,275 miliard korun. Tento výsledek ale zatím nebyl auditován.

Z Lesů ČR se nemusí stát akciová společnost

Za finanční rok 2011 je podle Zámečníka rozdíl v hospodaření Lesů ČR oproti rakouské straně ve prospěch českých lesů a to výrazně o 120 procent.
Přesto připomněl, že je potřeba se podívat na zákon o státním podniku a také na současnou koncepci rozvoje Lesů ČR. Není prý potřeba převádět státní podnik na akciovou společnost.

Předseda KSČM Filip ocenil současné hospodaření Lesů ČR: „Nedivme se, že v minulosti tak bohatý podnik vykazoval ztrátu. Jsem rád, že současný management se dostal jinam. Neutrácejí se zbytečně peníze.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…