Žantovský: Mladí budou rýt držkou v zemi a nebude se jim to vůbec líbit

04.01.2024 13:11 | Monitoring

„Slovensko po přijetí eura? Katastrofa. Katastrofa!“ Mediální analytik Petr Žantovský se postavil proti prezidentovi Petru Pavlovi, který ve svém novoročním projevu volal po přijetí společné evropské měny. Podle Žantovského je to nesmysl, protože euro je umělý konstrukt, který potlačuje základní funkce jednotlivých národních měn. Podle Žantovského čeká dnešní mladé lidi to, že ještě budou „rýt držkou v zemi“.

Žantovský: Mladí budou rýt držkou v zemi a nebude se jim to vůbec líbit
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Vladimír Franta a doc. Petr Žantovský

Ke společné debatě se po čase opět sešli publicista Petr Žantovský a Vladimír Franta. Na kanále YouTube v cyklu O lecčems a mnohém debatovali o možném přijetí eura v Česku. K přijetí společné evropské měny vyzval prezident Petr Pavel ve svém prvním novoročním projevu. Mediální analytik Petr Žantovský však tvrdí, že euro je pouze umělým konstruktem, kterému škodí, že spojuje pod jednu střechu tak rozdílné ekonomiky, jako jsou švédská, španělská, řecká a německá. Žantovský zdůraznil, že měna toho kterého státního útvaru podle ekonomické logiky odráží hospodářskou situaci v zemi, míru jejího zadlužení, výši produkce, možného exportu atd., což vše lze a je třeba do národní měny promítnout, a ta se pak kurzem vůči jiným měnám porovnává s ekonomikami v jiných státech. Po přijetí eura však tato základní funkce porovnávání síly jednotlivých ekonomik padá.

„Lidem bylo říkáno, že společná měna znamená společnou životní úroveň. To znamená, že se Řekům a Kypřanům povede stejně dobře jako Němcům. A to se nestalo. Byl to nesmysl, samozřejmě. Mnozí Řekové dodnes vzpomínají na svoji drachmu a byli by strašně rádi, kdyby mohli tu drachmu devalvovat a různě ji posouvat v kurzu,“ prohlásil Žantovský.

Žantovský euro přirovnal k někdejšímu pokusu států RVHP vytvořit volně směnitelnou měnu nazvanou červoněc. „To se nepovedlo,“ zdůraznil.

A hned dal příklad, kterému většina Čechů porozumí kvůli blízkosti se Slovenskem. Popsal, co u našich východních sousedů viděl krátce poté, co přijali euro.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí

„Ten pokles životní úrovně, který tam nastal, byl teda jako dramatickej. Zejména na východ od Bratislavy. Bratislava to ustála, protože je to metropole, ale to východní Slovensko, to byla katastrofa. Katastrofa,“ opakoval. Slováci žijící na východ od Bratislavy podle Žantovského dodnes nesmýšlejí o euru dobře.

Mladí lidé v EU to často vidí jinak a Žantovský vyložil svůj pohled na to, proč tomu tak je.

„Mladá generace je indoktrinována, je zkorumpována tím dostatkem. Je ale čeká to, že budou rýt držkou v zemi a nebude se jim to vůbec líbit. Až pak si uvědomí to podstatné,“ citoval z písní Karla Kryla, který hlásal světu, že se v socialistickém bloku „rylo držkou v zemi“.

Žantovský proto kroutil hlavou nad tím, proč se prezident Petr Pavel postavil tak jasně za euro.

„Těžko říct, co tak žene prezidenta Pavla k takové radikálnosti v této věci, patrně nějaký úkol, který je zadán odněkud a který plní. Není ekonom a ve svém okolí nemá opravdu nepochybné odborníky, kteří by mu pomohli k té věci zaujmout jiné než čistě politické stanovisko.“

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Komunistický lampasák nechce jen Euro, chce sloužit Bruselu, Fašinktonu, Kyjevu - je to komorník na roztrhání., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 04.01.2024 14:32:16

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…