Zaorálek: Za OKD může Stanislav Gross, Sobotka to zachraňoval. A já lidem ty byty vymůžu zpátky

21.06.2017 7:21

Volební lídr Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce získat pro lidi byty OKD. „Pokud vyhraje ČSSD a já se stanu premiérem, jsem rozhodnut vrátit se ke kauze bytů OKD,“ uvedl jasně pro Lidové noviny.

Zaorálek: Za OKD může Stanislav Gross, Sobotka to zachraňoval. A já lidem ty byty vymůžu zpátky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Podle jeho názoru by totiž stát mohl odstoupit od smlouvy, stačilo by, kdyby se podařilo prokázat, že to byla nedovolená veřejná podpora. Zároveň se také obul do někdejšího majitele společnosti OKD Zdeňka Bakaly, jenž 44 tisíc bytů získal kdysi s podílem v dolech.

Od státu a nových majitelů měli totiž nájemníci příslib, že se při prodeji dostanou k bytům za netržní cenu a s přednostním právem, nikdy se toho však nedomohli. Byty nyní vlastní lucemburská společnost. 

Zaorálek se tak snaží před volbami přijít s tématem, které by mu mohlo nahnat voliče. O OKD přitom hovoří i jeho hlavní protivník Andrej Babiš (ANO). K privatizaci došlo v době, kdy byl ministrem financí současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zaorálek však pro Lidové noviny uvedl, že hlavním hráčem v celé kauze byl tehdejší premiér Stanislav Gross. Sobotky se naopak zastává.  

Anketa

Je Babišův projekt Elektronické evidence tržeb (EET) úspěšný?

79%
21%
hlasovalo: 7568 lidí

„Pomohl, protože mi tehdy poskytl odborníky ze svého ministerstva, s nimiž jsme pak ve Sněmovně sepsali privatizační dodatek. Ten právě zavazoval, aby nový vlastník byty při prodeji nabídl přednostně nájemníkům,“ uvedl současný volební lídr. 

Zaorálek kritizuje Zdeňka Bakalu dlouhodobě. Přirovnal ho dokonce ke gaunerovi, za což jej podnikatel žaloval a žádal 300 tisíc korun a omluvu. Soudy žalobu zamítly.

Firma OKD se do rukou investiční skupiny RPG Industries vedené Bakalou dostala v listopadu 2004. Bakala se společníky pak firmu ovládal prostřednictvím firmy New World Resources (NWR) registrované v Nizozemsku. V únoru 2016 se novým vlastníkem NWR stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Tři měsíce poté OKD skončila v úpadku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…