Zaorálek burcuje: Represivní mašinerii na Ukrajině je třeba zastavit

07.02.2014 15:49

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek považuje nynější situaci na Ukrajině za nepřijatelnou. Nelze souhlasit s mučením, zastrašováním a bitím lidí a je nutné tamní represivní mašinerii zastavit, prohlásil dnes na tiskové konferenci Zaorálek. Současně vyzval ukrajinské úřady, aby vyřešily situaci, propustily vězněné, vyšetřily, kde jsou zmizelí, a potrestaly pachatele násilí.

Zaorálek burcuje: Represivní mašinerii na Ukrajině je třeba zastavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Chtěl bych vyzvat k tomu, aby se na Ukrajině místo eskalace hledalo ústavní řešení této situace," řekl český šéf diplomacie. U případného kulatého stolu by podle něj mělo spolu s opozicí a představiteli vlády zasednout i „občanské sdružení Majdan", které považuje pro řešení tamní situace za zásadní.

Majdan, neboli kyjevské náměstí Nezávislosti, je už přes dva měsíce dějištěm protivládních protestů proti režimu proruského prezidenta, který loni v listopadu odstoupil od záměru podepsat s Evropskou unií asociační dohodu a místo toho přistoupil k utužení vztahů s Ruskem.

Zaorálek současně doplnil, že rozhodnutí o případném konání nových voleb v zemi je pouze na Ukrajincích. České Ministerstvo zahraničních věcí je podle Zaorálka ale připraveno poskytnout humanitární pomoc zraněným a postiženým na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…