Zaorálek chce z Prahy udělat druhou Vídeň. Kultura má být dostupná všem

24.01.2020 7:28

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby vstupné do galerií bylo co nejpřístupnější. Prahu by rád v tomto směru přeměnil v druhou Vídeň. Problém jsou však peníze. „Pokud jsou vstupy do uměleckých stánků pro někoho finančně nedostupné, je to selhání státu,“ říká v rozhovoru pro Lidové noviny ministr kultury, podle kterého kultura jen pro elitu nemá smysl. Do voleb v roce 2021 proto plánuje přijít s návrhem, jak vstupy zlevnit.

Zaorálek chce z Prahy udělat druhou Vídeň. Kultura má být dostupná všem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministr Zaorálek poukazuje na to, že kdo chtěl třeba v loňském roce navštívit výstavu švýcarského sochařského mága Alberta Giacomettiho, zaplatil pro dva dospělé 560 korun, rodinné vstupné za 480. Mimopražští návštěvníci navíc dají ještě peníze za cestu a nějaký ten oběd nebo svačinu, což je podle ministra kultury celkem nákladný výlet za uměním.

„V Londýně či Washingtonu můžete navštívit státní instituce s přepychovými věcmi. Je neskutečné, co vám nabídnou. A zdarma,“ říká Zaorálek. „Ve světě jsou varianty, kdy máte třeba stálou expozici zdarma. Nebo jsou určité dny pro volný vstup. Jinde mají jinou formu slev,“ popisuje Zaorálek.

„Když vidíte, jak tam fungují státní instituce, začne vám vadit, jakým způsobem to běží u nás,“ podotýká. „Národní galerie funguje dobře, jen kdyby to vstupné nebylo takové, jaké dnes je. To je věc, která mi vrtá v hlavě a vadí,“ dodává ministr s tím, že by si přál, aby věci, které má galerie ve svých fondech, vidělo co nejvíc lidí. „Vadí mi, že zájem je limitovaný vstupným. Chtěl bych, aby nebyl problém pro studenty a rodiny se na takovou výstavu dostat. Způsob hledáme, teď jsem to zadal,“ prozrazuje.

Na jednu stranu se však hovoří o tom, že je kultura podfinancovaná, na druhou, že se připraví galerie o příjmy ze vstupného. Podle Zaorálka to však není kontraproduktivní. Kultura podle něj nemá smysl, pokud je jen pro někoho. „Pokud je tady jen pro úzkou elitu, která si to zaplatí, pak jdeme špatným směrem,“ je přesvědčen.

Do voleb v roce 2021 chce tedy přijít s návrhem, jak vstupy zlevnit. Je si však vědom, že problém bude v nedostatku financí pro tento model volných vstupů. „Pravděpodobně nedokážu dosáhnout toho, abychom tahem pera změnili všechny státní instituce na vstup zdarma. Zřejmě bychom to nezaplatili,“ dodává ministr.

Zda bude Zaorálek se svým nápadem úspěšný, bude záležet především na tom, zda pro jeho návrh bude podpora u vládního hnutí ANO. Andrej Babiš tuto záležitost podle svých slov se Zaorálkem ještě neprobíral. „Nevím o tom,“ napsal LN.

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) je Zaorálkovu nápadu spíše nakloněna. „Nebráním se debatě, v některých případech skutečně může návštěvníky galerie odrazovat právě výše vstupného,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…