Zaorálek letí na Ukrajinu zjišťovat situaci tamní české komunity

17.09.2014 6:29

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes letí na Ukrajinu, aby navštívil českou krajanskou komunitu na západě země a seznámil se s její situací. V březnu požádalo český stát o pomoc s návratem do původní vlasti 40 rodin volyňských Čechů, kteří se obávají ukrajinsko-ruského konfliktu. Vláda tehdy k repatriaci neviděla bezprostřední důvod, minulý týden ale snahu volyňských Čechů podpořil prezident Miloš Zeman.

Zaorálek letí na Ukrajinu zjišťovat situaci tamní české komunity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na Ukrajině podle informací Ministerstva zahraničních věcí a České národní rady Ukrajiny žije asi 5000 krajanů, jejichž předci přišli z českých zemí převážně v 19. století a usazovali se hlavně okolo Volyně. Do původní vlasti se část ukrajinských Čechů vrátila už dříve ve dvou vlnách. První přišla hned po druhé světové válce, druhá ji následovala v letech 1991 až 1993 v souvislosti s rozpadem komunistického bloku a také kvůli situaci po havárii jaderné elektrárny v Černobylu.

Krajané chtějí zpátky do Čech

Debatu o návratu volyňských Čechů znepokojených současnou zhoršenou bezpečnostní situací na Ukrajině nově rozproudil minulý týden Zeman, když požádal ministra vnitra Milana Chovance, aby vláda vyhověla prosbě o repatriaci 40 rodin z letošního jara. Tuto žádost do Prahy adresovala tehdejší předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti, kam dnes Zaorálek míří.

Ministr se v Žytomyru setká s krajany a odhalí pamětní desku připomínající 80 volyňských Čechů zavražděných v roce 1938. Česká diplomacie už dříve uvedla, že pomoc krajanům na Ukrajině chce směřovat především do míst, kde žijí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…