Zaorálek o střelbě a zásahu: Studenti se ptají. Mají velkou nedůvěru k tomu, co slyší

12.01.2024 9:12

Zatímco na Filozofické fakultě řádil šílený střelec, on vyučoval o patro níže a podle vzpomínek studentů se zachoval mimořádně duchapřítomně a statečně. Teď Lubomír Zaorálek, bývalý ministr zahraničí a kultury, hovoří o rozčílení studentů, kteří nejsou ochotni akceptovat, že se proti střelci vše udělalalo správně, když zemřelo čtrnáct jejich kolegů.

Zaorálek o střelbě a zásahu: Studenti se ptají. Mají velkou nedůvěru k tomu, co slyší
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Lubomír Zaorálek v Partii.

Od hrůzné střelby na Filozofické fakultě UK uplynuly 3 týdny a exministr zahraničí Zaorálek v souvislosti se střelbou upozornil na několik z jeho pohledu kritických aspektů. Studenti podle něj slyší z médií, jak policie jednala profesionálně, ale pak si vzpomenou na 14 mrtvých a pokládají si otázku, zda muselo zemřít tolik lidí.

Někdejší ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) v rozhovoru pro CNN Prima News prohlásil že studenti si tři týdny od masakru na Filozofické fakultě, při kterém střelec usmrtil 17 lidí, na fakultě 14, kladou další a další otázky. Mimo jiné i otázku, zda některé dnes bohužel mrtvé studenty a učitele nešlo zachránit.

Z médií sice slyší, jak profesionálně policie zasahovala, ale pokud to tak je, proč zemřelo 14 lidí? To je asi nejdůležitější otázka, kterou si podle Zaorálka studenti kladou.

Zaorálek na FF UK přednáší a zrovna v době útoku měl v jedné z poslucháren přednášku. „Mají pocit, že jejich otázky a pochyby nikdo neslyší. Mají v sobě dost velkou nedůvěru vůči tomu, co vidí,“ popsal v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Zaorálek s tím, že studenty trápí otázka, proč výuka v jiných prostorách fakulty pokračovala i v době útoku, případně proč je budova Filozofické fakulty nechráněná.

„Zajímá je, proč nebyl nějaký systém, který by varoval ty, kteří jsou v učebnách. Opakovaně také slyším, jak je možné, že hlavní budova zůstala ponechána úplně bez dozoru,“ řekl Zaorálek.

Studenti prý též nechápu, proč policisté odešli z fakulty na Palachově náměstí ve 13.30, kde se na pozdějšího vraha poptávali.

Děkanka FF UK Mgr. Eva Lehečková, Ph.D., navíc v rozhovoru pro Deník.cz uvedla, že policii musela přesvědčovat, aby strážci zákona přijeli na fakultu. „Policii bylo třeba přesvědčovat, že střelba na fakultě není žert,“ nechala se slyšet děkanka.

V oficiálním prohlášení však nejstarší univerzita ve střední Evropě policistům poděkovala za odvedenou práci.

„Vedení Univerzity Karlovy a vedení Filozofické fakulty UK opětovně vyjadřuje poděkování Policii České republiky, která provedla zásah při zcela ojedinělém a brutálním útoku dne 21. 12. 2023 na Filozofické fakultě UK. Je nepochybné, že vzhledem k zásahu v hlavní budově FF UK na náměstí Jana Palacha se podařilo zabránit větším ztrátám na lidských životech. Za záchranu životů patří poděkování všem složkám integrovaného záchranného systému. Vedení UK a FF UK také děkuje všem za poskytovanou krizovou intervenci a psychosociální pomoc,“ uvedla dnes univerzita.

Na prohlášení upozornil server Seznam Zprávy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…