Zaorálek obvinil Kalouska z otrav metanolem. Hyenismus, zuřil Nečas

24.10.2012 11:01

V Poslanecké sněmovně se začalo debatovat o návrhu státního rozpočtu na rok 2013. Ministr financí Miroslav Kalousek již dopředu avizoval, že hned v úvodu požádá o stažení bodu z jednání. Poté vystoupil místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek, který ostře zaútočil na vládu.

Zaorálek obvinil Kalouska z otrav metanolem. Hyenismus, zuřil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek hříme sněmovnou

Lubomír Zaorálek ve sněmovní rozpravě o navrženém rozpočtu připomněl, že podle předloženého rozpočtu se prý budou vyhazovat lidé například z krajských hygienických stanic. „Metylalkoholová aféra ukazuje, kam tyto škrty vedou,“ varoval místopředseda Sněmovny.

Poškrtaná celní správa podle něj pouze přihlíží daňovým únikům. „Ten úpadek je takový, že dnes v této zemi díky panu Kalouskovi máme třicet mrtvých,“ uzavřel Zaorálek. „Když mu to řeknete, tak vyskočí jak čertík z krabičky,“ obrátil se na ministra financí. Přitom jsou prý tato obvinění pravdivá. „On se ani nestydí za to, jak jeho ministerstvo tragicky selhává,“ zuřil Zaorálek.

Po jeho vystoupení se o slovo přihlásil Petr Nečas. Ten nejprve klidně mluvil o tom, že opozice by na místě vlády musela udělat totéž. Pak se však předseda vlády rozčílil, když reagoval na svého předřečníka.

„To, co předvedl místopředseda Zaorálek, je nehoráznost,“ rozlítil se premiér. Obvinění z třiceti úmrtí je podle něj za hranou ostré opoziční kritiky. „Házet zodpovědnost konkrétních gaunerů na ministra je nehoráznost,“ zkritizoval Zaorálka. „Velmi prosím, aby zde z řečniště nezazníval politický hyenismus, protože nic jiného toto není,“ dodal na odchodu.

„Nehorázné není mé vystoupení, nehorázná je smrt třiceti lidí. Když umře třicet lidí po celé republice, tak za to může systém, a ne jeden gauner,“  reagoval na premiérova slova Lubomír Zaorálek. Připomněl rovněž nedávné události v Itálii, kde bylo šest úředníků odsouzeno za své selhání při živelné katastrofě.

V debatě poté vystoupil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Pokusme se předstírat, že tato debata je seriózní," uvedl své vystoupení. Vláda by podle něj měla dva měsíce před koncem roku říci, jak vlastně bude příští rozpočet vypadat. „Dva měsíce před koncem roku tu stahujeme rozpočet a nevíme, jaké budeme příští rok platit daně,“ poznamenal.

„Nedostáli jste odpovědnosti vlády a teď tu s námi hrajete komedii,“ zvolal poté směrem k vládě rozhořčeně. „Ten balíček zamítl Senát, zamítla ho Poslanecké sněmovna, a vy jste to stejně zkusili znova,“ vytkl vládě. Opozice prý vládu upozorňovala, že to může nastat. „Je to Vaše odpovědnost, Vaše chyba. Ty daně se mění tak často, že už se v tom nevyznají nejen občané a podnikatelé, ale ani vy samotní,“ řekl předseda ČSSD.

Jeroným Tejc z ČSSD pak vládě vytkl, že rozpočet sestavovala na základě zákonů, které vůbec nebyly přijaty. „Rozpočet bývá sestaven na základě zákonů, které jsou platné. Vláda založila rozpočet na zákonech, které vůbec neexistují,“ uvedl. Na právnické fakultě jej prý učili, že takový rozpočet je v rozporu se zákonem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…