Zaorálek odmítá kompenzace pro české zemědělce. Ztráty prý nejsou tak velké

12.08.2014 17:33

Čeští zemědělci se zřejmě kompenzací od státu za ruské sankce na dovoz jejich zboží v nejbližších měsících nedočkají. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka jejich ztráty zatím nejsou takové, aby muselo dojít k finančnímu vyrovnání. Šanci získat finanční prostředky mají prý české firmy na půdě Evropské unie.

Zaorálek odmítá kompenzace pro české zemědělce. Ztráty prý nejsou tak velké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„V této chvíli neuvažuje česká vláda o tom, že by kompenzovala zemědělce,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. O finančních náhradách by se prý dalo uvažovat až v momentě, kdy by současná situace přerůstala v trvalý stav, nebo se zhoršovala.

Šanci na kompenzaci ušlých zisků mají podle něj české firmy spíše na nadnárodní úrovni. „Ministr zemědělství Marian Jurečka chtěl, aby se svolala schůzka ministrů zemědělství ze zemí EU, která by zvážila případný postup, kdyby to na někoho dopadlo dlouhodobě. Nikoli teď. A v tomto byl podpořen,“ uvedl místopředseda ČSSD.

Rusko si může za sankce samo

Zaorálek v rozhovoru pro Hospodářské noviny také zdůraznil, že Česká republika i Evropská unie stojí o dobré vztahy s Ruskem. Vina za uvalené hospodářské sankce prý tak leží výhradně na straně euroasijské velmoci. Ministři zahraničí členských států EU totiž považovali opatření, která tvrdě zasáhnou ruskou ekonomiku, za krajní opatření, ke kterým mělo být sáhnuto výhradně při přímém útoku na Ukrajinu.

„Cílená opatření, která přijala EU, byla reakcí na hrubé porušování mezinárodního práva ze strany Ruska. Na okupaci Krymu, na to, jakým způsobem Rusko podněcuje konflikt na východní Ukrajině, a nakonec na sestřelení malajsijského letadla,“ vysvětloval ministr.

Přesto je podle Zaorálka nutné s Ruskem nadále jednat, i když několikrát porušilo své sliby. „Rusko nás několikrát v poslední době zklamalo. Ale když hledáme cesty, jak skončit s násilím na východní Ukrajině, tak nemáme jiného partnera,“ myslí si ministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…