Zaorálek po jednání v Minsku: Buďme obezřetní, zda Rusko dohodu dodrží

12.02.2015 12:01

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kvituje dohodu, která byla uzavřena stran Ukrajiny na čtyřstranném jednání evropských státníků v běloruském Minsku. Po zkušenostech s dosavadními jednáními bychom prý ale měli být obezřetní a počkat si, zda budou dohodnutá opatření zavedena do praxe. Klíčové podle něj bude to, zda Rusko dodrží své slovo.

Zaorálek po jednání v Minsku: Buďme obezřetní, zda Rusko dohodu dodrží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Zkraje rozhovoru pro Českou televizi Zaorálek shrnul body, na kterých se účastníci minských jednání dohodli. Shoda prý panuje na tom, že od patnáctého února začne platit příměří a mělo by rovněž dojít ke stažení těžké vojenské techniky z frontové linie a výměně zajatců.

Český ministr zahraničí uzavření dohody kvituje. Jedním dechem ale dodává, že bychom, vzhledem k minulým zkušenostem, měli být v jejím hodnocení obezřetní a počkat si, zda bude převedena do praxe. Pokud by prý tentokrát platilo, co Vladimir Putin řekl, šance na mír je dle Zaorálka reálná. Rusko prý ale musí skutečně stáhnout těžké zbraně a přestat materiálně zásobovat povstalce.

Zaorálek v rozhovoru pro ČT rovněž vyzdvihl inciativu Evropské unie, která prý vstoupila do dění kolem Ukrajiny a dostala znesvářené strany k jednacímu stolu. On sám prý na půdě Evropské unie vyzýval k diplomatické aktivitě. Nelze prý přihlížet, jak jsou na Ukrajině zabíjeni lidé a čekat, zda a jak budou fungovat sankce vůči Rusku. Jejich fungování bychom se prý nemuseli dočkat nikdy.

Platnost sankcí, které Evropská unie vůči Rusku přijala v pondělí, jsou dle českého ministra zahraničí vázané na dohody z Minsku. Jejich zavedení do praxe by prý Evropská unie měla posuzovat až po patnáctém únoru. Pokud na Ukrajině přestanou umírat lidé a utichnou zbraně, je prý možné, že sankce nakonec v platnost nevstoupí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…