Zaorálek s Havlíčkem podepsali dokument. Kultura a průmysl budou spolupracovat

27.11.2019 15:32

Spolupráce kultury a průmyslu je nemožná? Právě naopak. Obě ministerstva ve středu přijala memorandum o spolupráci v oblasti kulturních a kreativních průmyslů. Stvrdili to šéfové resortů Lubomír Zaorálek a Karel Havlíček.

Zaorálek s Havlíčkem podepsali dokument. Kultura a průmysl budou spolupracovat
Foto: MK ČR
Popisek: Lubomír Zaorálek a Karel Havlíček, ministři kultury a průmyslu a obchodu

Resorty, které k sobě zdánlivě nemají tak blízko, podepsaly dokument stvrzující budoucí těsnou spolupráci. Resorty kultury a průmyslu a obchodu budou napříště kooperovat v řadě oblastí.

Předmětem spolupráce je širší odvětví tzv. kulturních a kreativních průmyslů. Mohou se zatím skrývat třeba i počítačové či online hry, které podle resortu vedeného Lubomírem Zaorálkem často využívají potenciál české kulturní tradice. 

Půjde ovšem také český design, který podle obou ministrů pomáhá jak při tvorbě, tak i prezentaci našeho průmyslu a je nenahraditelný. Dále jde třeba o film, hudbu, architekturu, umělecká řemesla, ale i reklamu.

“Kreativní průmysl je tak možnou cestou, jak se vyhnout tomu, že za pár let budeme mít armádu nezaměstnaných lidí, vyštvaných ze svých pozic robotizací. Kreativní lidé svými nápady nabourávají stereotypy a objevují nová, efektivnější řešení. Díky nim roste produktivita a životní úroveň,“ má jasno ministr kultury Zaorálek.

Podle vicepremiéra a šéfa resortu průmyslu a obchodu Karla Havlíčka je třeba povědomí o tomto segmentu zvyšovat. “V České republice máme spoustu šikovných a tvůrčích lidí s originálními nápady, kteří si zaslouží pozornost státu i proto, že pomáhají zvyšovat jeho konkurenceschopnost. Pomoci zvýšit informovanost o kulturním a kreativním průmyslu má i dnes podepsané memorandum. Mimo jiné ukazuje, že se i svými činnostmi velmi odlišené resorty umí dohodnout na potřebě a naplňování systému strategické, mezisektorové podpory,” uvedl Havlíček s tím, že to přesně zapadá do nové vládní vize “Czech republic: The Country For The Future”.

Lubomír Zaorálek na tiskovém brífinku konstatoval, že zdánlivě odstrčený resort kultury se začíná ocitat v centru dění. Směruje k tomu i trend ve světě, kde se do zmiňovaných odvětví dávají stále větší investiční prostředky a pobídky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…