Zaorálek se těší z nového německého prezidenta: Steinmeierovo zvolení je zárukou rozumu a rozvážnosti

12.02.2017 18:16

Zvolení Franka-Waltera Steinmeiera německým prezidentem je podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zárukou rozumu a rozvážnosti. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nepochybuje o tom, že bývalý ministr zahraničí Spolkové republiky Německo Steinmeier bude dál přispívat k dobrým česko-německým vztahům. Obdobně se vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. Europoslanec za ANO Pavel Telička věří, že Steinmeier naváže na končící hlavu státu Joachima Gaucka.

Zaorálek se těší z nového německého prezidenta: Steinmeierovo zvolení je zárukou rozumu a rozvážnosti
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

„Gratuluji Franku-Walteru Steinmeierovi k jeho nové funkci spolkového prezidenta. Jeho zvolení je pro mě zárukou rozumu a rozvážnosti, které jsou v současném světě velmi potřebné,“ napsal na Twitteru k dnešní volbě Zaorálek.

Rovněž Kalousek Steinmeierovi blahopřál. „Bude to zcela jistě důstojný zástupce Spolkové republiky Německo. Nepochybuji, že bude dál přispívat k dobrým vztahům mezi Českou republikou a Německem, tak jako k nim přispíval i v pozici ministra zahraničí,“ řekl ČTK Kalousek. Předseda ODS Petr Fiala označil Steinmeiera za zkušeného politika a diplomata. „Očekávám, že i po jeho zvolení prezidentem se budou česko-německé vztahy dál pozitivně vyvíjet,“ sdělil ČTK.

Gratulaci přidal rovněž Telička. „Věřím, že (Steinmeier) naváže na předchůdce, který byl moudrým prezidentem s významným příspěvkem i ve vztazích s Českou republikou,“ napsal ČTK europoslanec.

Prezident Miloš Zeman zašle Steinmeierovi v nejbližších dnech blahopřejný telegram, který Hrad zveřejní, uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Spolkové shromáždění zvolilo Steinmeiera jasnou většinou hlasů. Žádný z jeho protikandidátů se mu ani vzdáleně nepřiblížil. Jednašedesátiletý sociální demokrat nahradí v březnu v převážně reprezentativní funkci Joachima Gaucka, který se rozhodl do dalšího pětiletého období nekandidovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…