Zaorálek si dovolil kritizovat EU. A nastala mela, ve které vystoupil ze stínu i jistý mocný muž

21.03.2017 13:44

Kritiky ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) vůči Evropské unii si všímá i Ondřej Neff na serveru NeviditelnýPes.cz či právník a vlivný zákulisní hráč Radek Pokorný, jenž je spojován s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). A přidali se i další politici.

Zaorálek si dovolil kritizovat EU. A nastala mela, ve které vystoupil ze stínu i jistý mocný muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Tu máš, čerte, kropáč! Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyjádří svoje názory na současnou situaci a už se ví, že jeho myšlenky jsou špatné, xenofobní a protievropské, a zítra už budeme vědět, že nám Zaorálek zhnědl,“ konstatuje Neff s tím, že ve světle konceptu respektu k různým myšlenkám je připouštěna jen jedna. „Ty ostatní jsou špatné,“ podotkl.

„Ten antievropský Zaorálek je taky jen jemný úchylkář. On se nehlásí pod křídla Petra Macha. On nenavrhuje ani czexit, ani zákaz islámu. On jen řekl, že chápe příčiny brexitu a že by se ten volný pohyb osob měl nějak rozumně definovat a že by politické elity v Bruselu měly víc naslouchat lidem,“ konstatuje Neff. „No zkrátka – učiněná hrůza, Zaorálek po bok Himmlerovi a Goebelsovi! Už taky se ozývají hlasy, jak může takovýto úchylkář zastávat tak významné místo v politické struktuře Česka,“ dodal.

Původní text ZDE.

Podle něj však bude hůř, stane-li se v Německu kancléřem Martin Schulz. „Budeme prstíčkem hrabat a oplakávat milou, lehce zmatenou Mutti Merkel. Ta jen nedovedla čelit událostem, kdežto Martin Schulz, ten je dá rázně do pohybu, tím spíš, že bude mít k ruce Zelené a Linke. Bylo by věru komické, kdyby v příštích týdnech Sobotka nevyhodil Babiše, ale Zaorálka. Ale až bude Schulz v pozici charakterizovatelné jako Herr Europa, pak bude mít Zaorálek štěstí, když se někde čapne jako myč oken. Tam si bude s hadrem v ruce tříbit své rozmanité myšlenky,“ uzavřel.

Anketa

Je chyba, že Zeman nejde na pohřeb kardinála Vlka?

hlasovalo: 10654 lidí

„Naprostý nesmysl. Když nechám stranou principy EU, napadat princip volného pohybu jde proti našim národním zájmům. Naši lidé chtějí pracovat v jiných zemích, od lidí vysoce kvalifikovaných po vyučené či nekvalifikované (typicky v Německu či Rakousku). Proč toto problematizovat, mi hlava nebere. A pokud jde o pracovníky ze zemí mimo EU, prostě je potřebujeme. Na stavbách, ve skladech či při úklidových pracích. Když to nebudou dělat oni, kdopak to bude dělat? Lidé z vašeho úřadu položí tužky a půjdou uklízet do naší AK?“ napsal pak v reakci na vyjádření zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka na svém facebookovém profilu Radek Pokorný, považovaný za přítele Bohuslava Sobotky a nejvlivnější šedou eminenci ČSSD.

Zaorálek totiž v pondělním rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že by byl pro omezení pohybu lidí za prací po Evropské unii. Evropská unie by se měla prý také poučit z brexitu a neopakovat stejné chyby.

„ČSSD by si v tom měla udělat jasno. Omezení volného pohybu je pro ČR katastrofa a jde proti zájmům ČR, proto volný pohyb vláda také dosud hájila jako jednu z hlavních priorit. Jediný volný pohyb osob, který měla ČSSD omezit, byl při cestě Zemana na Rhodos,“ zkonstatoval poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek. „Chápu sice, že už začala volební kampaň, ale vysvětlovat brexit pomocí argumentů z dílny Farage a Le Pen je podle mne pro ČSSD nedůstojné,“ dodal. 

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pak podotkl, že se začal bát, co Zaorálek řekne zítra. „Co přijde po omezení pohybu osob? Pohyb do Kremlu?“ zeptal se.

Se Zaorálkovým tvrzením pak nesouhlasí ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Volný pohyb pracovních sil, včetně rovnoprávného sociálního zabezpečení pro naše lidi pracující v zemích EU, je jedna z důležitých svobod, kterou jsme získali vstupem do EU,“ řekl pro Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…