Zaorálek to schytal od komentátora Fendrycha. Předstíral prý, že dělá slušnou politiku, ale teď ukázal, co je zač

20.03.2017 21:55

Zpočátku předstíral odpor k Zemanově politice, dnes už tomuto proruskému, pročínskému a antilidskoprávnímu politikovi zcela podlehl, píše o ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi komentátor serveru Aktuálně.cz Martin Fendrych.

Zaorálek to schytal od komentátora Fendrycha. Předstíral prý, že dělá slušnou politiku, ale teď ukázal, co je zač
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Připomíná, že Zaorálek v dnešních Hospodářských novinách navrhuje, aby se v EU omezil volný pohyb lidí za prací. Drsné, právě tato svoboda tvoří jeden ze základů společenství, komentuje to Fendrych.

Šéfdiplomat chápe Brexit a HN to vysvětlil: „Když k vám přijdou dva miliony lidí z Východu, kteří vám berou práci, sociální dávky a řadu dalších věcí, tisíckrát můžete vlastní občany přesvědčovat, ať si na to zvyknou. Oni to nevezmou, protože jste to prostě přepískli.“

Celý text je ZDE.

Podivuhodné, když si vzpomenete, jak ještě nedávno naši špičkoví politici do omrzení opakovali, jak klíčový je pro Česko volný pohyb pracovníků v Unii. A jak se mohli přetrhnout ve slibech, že tohle po odchodu s Británií pro nás vyjednají. Zaorálek, zdá se, otočil, stojí na hlavě, píše Fendrych.

Zaorálkovi jde o volby, dělá všechno pro to, aby nadběhl voličům, aby se zalíbil, ujíždí k nacionálnímu populismu a míjí se zároveň s realitou, tvrdí Fendrych.

Poukazuje na to, co HN k Zaorálkovu nápadu napsaly: „… řada studií, například nedávná od londýnské University College, ukázala, že pracovníci z ostatních zemí EU do britského rozpočtu odvádějí mnohem více peněz, než z něj čerpají. Výzkumníci také odmítli, že by imigranti domácím zaměstnancům brali práci.“ Opravdu vede jen populistické řeči, nic víc, glosuje to Fendrych.

Všiml si také toho, jak Zaorálek na Facebooku vykládá, jak je proevropský, že to bez EU nejde. Ale koná opačně. Odmítá přijímat malé počty uprchlíků, odmítá volný pohyb pracovníků po Unii, začíná chápat Brexit. V téhle logice by nepřekvapilo, kdyby měsíc před sněmovními volbami přišel s nápadem Czexitu, píše Fendrych.

Podle něj je jednání Zaorálka pro nás nebezpečné, protože prý ohrožuje české národní zájmy. „Neboť jedním z hlavních je naše setrvání v EU, nemáme jinou uspokojující alternativu. Nyní znovu běží debaty o vícerychlostní Evropě, o tom, že část zemí může být vytlačena na okraj a zbude jim jen ‚periferní‘, ‚okrajové‘ členství, ‚jakočlenství‘. Ministr zahraničí, který by toto podporoval, nemá ve vládě co dělat,“ tvrdí Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…