Zaorálek vysvětlí zrušení IT zakázky na ministerstvu

27.02.2020 6:43

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce dnes dopoledne vysvětlit zrušení významné IT zakázky na ministerstvu kultury. Briefing svolal ve středu, podrobnosti k zakázce či její výši úřad nesdělil. V posledních týdnech měly kvůli IT systémům problémy i další resorty.

Zaorálek vysvětlí zrušení IT zakázky na ministerstvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Ministerstvo dopravy řešilo předražený systém na elektronické dálniční známky, na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) kvůli zadávacímu řízení zasahovala tento týden policie a obvinila dva lidi. Podle médií kriminalisté zadrželi náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Byli obviněni z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky.

Kvůli zakázce na systém k elektronickým dálničním známkám skončil v lednu ve vládě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Stát měl za systém původně zaplatit 401 milionů korun, Státní fond dopravní infrastruktury ale zakázku po velké kritice zrušil.

K zakázkám v rozsahu několika stovek milionů korun na ministerstvu kultury v posledních letech patřil portál Czechiana. Ten by měl umožnit přístup k obrazovým, textovým, audiovizuálním a zvukovým materiálům, které jsou součástí kulturního dědictví. Stát ho původně chtěl spustit v říjnu, na dotaz ČTK ministerstvo v lednu uvedlo, že se tak stane až v říjnu 2021.

Rozpočet projektu je téměř 449,5 milionu korun, částečně ho zaplatí evropské fondy. Veřejná zakázka byla na 269 milionů korun bez DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…