Zaorálkův náměstek: Evropa trpí nedostatkem státníků

27.05.2014 14:41

Víkendové volby do Evropského parlamentu ukázaly na mezery ve fungování tradičních stran. Trpí zejména personální vyčpělostí a neschopností vysvětlit voličům důležitost voleb, myslí si náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider.

Zaorálkův náměstek: Evropa trpí nedostatkem státníků
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Úspěch protestních, nacionalistických a euroskeptických stran ve volbách do Evropského parlamentu byl studenou sprchou pro tradiční strany, které jsou sdruženy zejména v Evropské lidové straně a frakci evropských socialistů. Ty totiž naopak oslabily.

Někteří komentátoři větší propad dominantních politických skupin předpovídali. Přisuzovali to finanční, dluhové a ekonomické krizi. Schneider argumenty o ekonomické krizi a jejích sociálních dopadech úplně nezavrhuje, ale zároveň je považuje za trochu alibistické. Máslo na hlavě prý mají i politické elity. Ty totiž nedokážou vysvětlit výhody evropské integrace svým voličům. A pak se populisticky schovávají za bruselskými institucemi.

Celý text ZDE.

„Evropská integrace v posledních letech trpí nedostatkem opravdových státníků, kteří by dokázali voliče přesvědčit, že soustředění na krátkodobé zisky může podkopat základy důvěry v dlouhodobé přínosy společenství evropských národů,“ vysvětluje.

Dokládá to na náladě v Evropě. Z výzkumu společnosti Eurobarometr z roku 2013 vyplývá, že oproti roku 2007 kromě Finska a Rakouska, kde zůstal počet kladných odpovědí stejný, došlo ve všech ostatních zemích k významnému propadu důvěry v Evropskou unii. U jižních zemí, které prošly dluhovou krizí, byl pokles největší, více jak poloviční. V případě Německa, Švédska i České republiky klesla důvěra o celou třetinu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…