Záporožská jaderná elektrárna byla opět ostřelována

11.08.2022 20:50

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny, která je největší v Evropě, byla znovu ostřelována, uvedl Enerhoatom. Údery měly dopadnout v blízkosti úložišť radioaktivního materiálu. Z ostřelování se vzájemně obviňují Rusové a Ukrajinci, píše o tom iDNES.cz.

Záporožská jaderná elektrárna byla opět ostřelována
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Požár jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování

Elektrárna byla zasažena pětkrát. Kromě menšího požáru trávy se nic vážného nestalo a nikdo nebyl zraněn, uvedla firma Enerhoatom.

Původní zdroj ZDE.

Pět střel dopadlo poblíž ředitelství elektrárny a úložiště odpadu, dalších pět následovalo u hasičské strážnice v blízkosti zařízení. Kvůli ostřelování nebylo možné na elektrárně vystřídat pracovní směny. Enerhoatom ujistil, že situace je pod kontrolou, a ruská tvrzení o panickém útěku zaměstnanců neodpovídají skutečnosti.

Člen Rusy dosazené správy okupované části Záporožské oblasti Vladimir Rogov naopak tvrdí, že elektrárnu ostřelovali Ukrajinci. „Jadernou elektrárnu ostřelují z raketometů a těžkých děl z pravého břehu Dněpru, z území Dněpropetrovské oblasti, kontrolovaného režimem (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského,“ prohlásil podle ruské agentury TASS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…