Zásadní věci, které potřebujete k přežití. Svědectví z Ukrajiny to ukázalo

05.12.2022 15:29 | Ze sítí

O tom, jak to vypadá na Ukrajině, konkrétně v Ivano-Frankivsku, Kramatorsku či v Bachmutu, píše na svém twitterovém profilu jeden z dobrovolníků. Na jeho slova pak reagoval reportér ze CNN Prima News Matyáš Zrno. „Karty jsou pohodlné, máte je v mobilu, hodinkách, v čipu. Ale přijde krize, co potřebuješ? Auto, kanystr s benzinem a cash...“ poznamenal Zrno.

Zásadní věci, které potřebujete k přežití. Svědectví z Ukrajiny to ukázalo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

„Ivano-Frankivsk je krásné město v západní Ukrajině. Bohužel je v současné době bez elektřiny a nefunguje zde skoro žádný bankomat. Obchody, které nemají vlastní elektrocentrálu, jsou zavřené. I přes to, jaké kruté podmínky zde lidé mají pro svůj život, nám ukázali jejich dobré srdce. Při jednom z nákupů v místní tržnici nám jedna starší paní věnovala brambory, které jsme chtěli koupit. Po dobu několika dní jsme v blízkém okolí prováděli zdravotní výcvik. Kluci byli moc šikovní, snažilli se pochytit co nejvíc. Výcvik začínal ráno a končil v nočních hodinách. Teprve po ukončení výcviku jsme šli dát první jídlo. Když konečně přišla dobrá zpráva, že máme auto opravené, rozhodli jsme se co nejdříve přesunout na naši základnu, vzdálenou cca 300. Cesta byla dlouhá, a tak jsme se dostali do spacáku kolem jedné hodiny v noci. Přespali jsme ve skladu na kartonech,“ píše ve svém deníčku na twitteru jeden z dobrovolníků.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„Ráno jsme začali vybavovat auta materiálem na náš další úkol. Tentokrát je to cesta na Bachmutu, kde budeme dělat CASEVAC. Pečlivě balíme materiál, procházíme kus po kuse tak, abychom měli vše a mohli co nejdříve vyrazit. Přes veškerou snahu brzy vyjet, nám činnost zabere téměř celý den, a tak vyrážíme až po 21. hodině. Čeká nás cesta ke Kyjevu. Zde máme další místo, kde můžeme složit hlavu a ráno pokračovat dál. Po cestě se střídáme v řízení. Je to až neuvěřitelné, jak jsou zde obrovské vzdálenosti mezi jednotlivými regiony. Dojezd je ve 2 hodiny ráno. Jdeme rychle zalehnout a nabrat síly. V domě, kde spíme, jsou tři stupně, jdu se podívat na druhý teploměr, který ukazuje stejnou teplotu. Takže asi nebude rozbitý. Ráno jsme vyjeli na Kyjev, kde jsme měli zastávku na vyřízení důležitých věcí pro naši další cestu. Navíc zde máme schůzku s firmou, která vyrábí IFAKy pro vojáky bojující na linii. Ukazují nám jejich verze a Taylor jim vysvětluje výhody a nevýhody...“ píše dále dobrovolník na twitteru.

„Z Kyjeva vyjíždíme pozdě v noci. Cestu tentokrát ukončujeme na základně v Poltavě. I zde si místní lidé stěžují na problémy s elektrickým proudem a ostřelováním města. Další den máme v plánu vyrazit na Kramatorsk a pokračovat do nemocnice v Bachmutu,“ dodal.

„Ani tento den není pro Ukrajinu ničím výjimečným, a tak máme problém naráz s oběma auty. Cesta vede kolem Charkova přes Izjum. Zde vidíme zvěrstva ruských osvoboditelů... kurvy... Díky komplikacím s auty zajišťujeme náhradní přespání u jedné hodné paní z Kramatorsku. Spíme u ní v bytě. Paní se o nás úžasně postarala. Ráno se loučíme a jedeme na Bachmut. Od Kramatorsku nás doprovází čím dál hlasitější výbuchy. I intenzita se rapidně zvyšuje. Po cestě potkáváme tanky a Bvpcka. Město od naší poslední návštěvy vypadá výrazně víc poničené... V nemocnici se dozvídáme, že hlavní budova dostala zásah v ranních hodinách. Naštěstí nebyl nikdo zraněný,“ zakončil.

„Tohle je zajímavý postřeh – když přestane jít elektřina, nakoupíte si buď tam, kde mají generátor nebo v malém obchodu, kde berou hotovost. Karty jsou pohodlné, máte je v mobilu, hodinkách, v čipu. Ale přijde krize, co potřebuješ? Auto, kanystr s benzinem a cash...“ zareagoval na deníček dobrovolníka reportér ze CNN Prima News Matyáš Zrno.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…