Zásah, nepotopeno. Ale v Česku se stejně slaví „vážná ztráta“

14.04.2022 14:40 | Ze sítí

Zasažení křižníku Moskva ukrajinskými protilodními střelami Neptun je podle vojenského analytika Lukáše Visingra pro Rusko největší vojenskou ztrátou možná od druhé světové války. Loď se zatím podle dostupných informací nepotopila a ruská flotila se ji nyní snaží odtáhnout do přístavu. Mezitím zprávy o zasažení ruské vlajkové lodi v Černomořské flotile vyvolaly nadšení českých novinářů a dalších osobností.

Zásah, nepotopeno. Ale v Česku se stejně slaví „vážná ztráta“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Den ruského námořnictva v Sevastopolu na Krymu

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Ruské ministerstvo obrany zasažení ukrajinskými střelami nepotvrdilo, hovoří pouze o požáru na palubě, který se podařilo uhasit a loď si díky tomu zachovala schopnost plavby. „Ohnisko požáru na křižníku Moskva bylo lokalizováno, nejsou vidět plameny. Ustaly výbuchy munice,“ uvedlo ruské ministerstvo podle agentury TASS.

Loď prý zůstala schopná plavby a její raketová výzbroj nebyla poškozena. „Posádka křižníku byla evakuována na plavidla Černomořské flotily v okolí. Podnikají se opatření k odtažení křižníku do přístavu," dodalo ministerstvo.

Britská stanice BBC podle informací ČTK na svém webu poznamenala, že ztráta křižníku Moskva by byla pro Rusko největší bojovou ztrátou vlastního námořnictva od druhé světové války. S tím souhlasí i vojenský analytik Lukáš Visingr.  

„Poslední velkou ztrátou byl torpédoborec, který si ale v sedmdesátých nebo osmdesátých letech skutečně omylem potopili sami při cvičení. Rusko přicházelo o lodě jen při haváriích, jako byla ponorka Kursk. V boji ale ne,“ upozornil Visingr v rozhovoru pro Deník N.

Zprávy o zasažení ruské vlajkové lodi v Černém moři mezitím způsobily nadšení na twitteru. Zajímavých souvislostí si všiml třeba Politický geograf UK FSV Praha Michael Romancov. „14. dubna 1912 narazil Titanic na ledovec a 14. dubna 2022 poslali Ukrajinci k čertu křižník Moskva. Náhoda? Předpokládám. Ale to, že se jim to povedlo na výročí sovětského rozhodnutí stáhnout se z Afghánistánu (1988), to je cynická provokace!“ uvedl ironicky Romancov.

Pobaven je i novinář Tomáš Etzler. „Hláška dne: Hrdinný křižník Moskva povýšen na ponorku,“ reagoval Etzler.

Svůj ostrovtip přidal i komentátor Petr Honzejk. „Dotaz na Russi Today: ‚Je pravda, že křižník Moskva byl potopen?‘ Odpověď: ‚Je to dezinformace. Ve skutečnosti byl vyslán na speciální podmořskou operaci.‘ A vy si dejte bacha, abyste nebyl vyslán na 15 let do vězení!“ přidal se dobře naladěný Honzejk.

V rovině čistě informativní zůstal redaktor České televize Jakub Szántó. „Ruský raketový křižník Moskva stojí a dost hoří. Zasáhly ho dvě ukrajinské střely Neptun. Vypadá to, že na chuj půjde další loď rašistů. Zatím ta největší,“ okomentoval situaci Szántó.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…