Zasáhnout preventivně! Zelenskyj chce nový světový pořádek

09.08.2022 7:21 | Ze sítí

Nečekejte, až vás agresor napadne a sami tvrdě zareagujte předem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předestřel nový model kolektivní bezpečnosti ve světě. Poté okomentoval ruské jaderné vydírání a promluvil o africké Botswaně.

Zasáhnout preventivně! Zelenskyj chce nový světový pořádek
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se tentokrát ve své promluvě k Ukrajincům vrátil až do roku 2008. Do doby, kdy začala válka Ruska proti Gruzii. Zdůraznil, že ani tato válka stále ještě neskončila a je třeba si položit otázku, jak postupovat dál.

„O tom, jak tehdejší odmítnutí poskytnout Ukrajině a Gruzii akční plán členství v NATO zvýšilo drzost ruského vedení. Ale přesto se tehdejší válka ještě nestala historií, neodešla zcela do minulosti. Proto je třeba mluvit spíše o tom, co se dá dělat, než o tom, co se stalo. … Teprve nyní si svět začal uvědomovat potřebu skutečných a účinných nástrojů, jak takovým agresím zabránit a případné agresory postavit před soud,“ pravil prezident.

V roce 2008 se podle něj ukázalo, že nefunguje kolektivní mezinárodní bezpečnostní systém. V roce 2014 při útoku na Krym a v roce 2022 se to potvrdilo. Tak to vidí Volodymyr Zelenskyj.

„Proto je v mezinárodních vztazích tak potřebný princip prevence, na kterém jsme trvali velmi dlouho, ještě před 24. únorem. Pokud je již jasné, že nějaký stát připravuje agresi – nespravedlivou, nevyprovokovanou, nezákonnou, pak by reakce světa na její přípravu měla být stejná jako na agresi, která se stala. Je třeba jednat, aby se zabránilo válce, a ne čekat na údery a oběti,“ pokračoval ukrajinský prezident.

Zelenskyj v této souvislosti zdůraznil, že Ukrajina musí vyhrát, musí získat vše, co jí bylo Ruskem ukradeno a současně by měly být ukončeny i další zamrzlé konflikty, aby si svět mohl oddechnout. Jen takovýto postup odradí agresory od vedení dalších válek.

Ukrajinským ozbrojeným silám poděkoval za sestřelení několika ruských raket, které i během pondělí směřovaly na Ukrajinu. Ale aby ukrajinské ozbrojené síly dokázaly sestřelit všechny ruské rakety, potřebují další moderní zbraňové systémy, o které Zelenskyj znovu požádal. A Spojené státy už odsouhlasily další balíček vojenské pomoci ve výši 1 miliardy dolarů. Jde především o rakety pro systém HIMARS.

Poté přešel k ruskému jadernému vydírání.

„Aktivně informujeme svět o ruském jaderném vydírání – o ostřelování a zaminování objektů Záporožské jaderné elektrárny. Již se objevily odpovídající reakce mezinárodního společenství. Je však třeba urychlit reakční akce. Rusko nebude dbát na slova a obavy. Je třeba zavést nové sankce proti teroristickému státu a celému ruskému jadernému průmyslu za vytvoření hrozby jaderné katastrofy. Svět by neměl zapomínat na Černobyl a měl by si uvědomit, že Záporožská jaderná elektrárna je největší v Evropě. Černobylská katastrofa je výbuch v jednom reaktoru, Záporožská JE má šest energetických bloků,“ upozornil Zelenskyj.

Prozradil, že jednal o rozvoji vztahů s prezidentem africké Botswany, poděkoval mu za to, že Botswana odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině a přislíbil, že Ukrajina bude dál pracovat na tom, aby utlumila hrozící potravinovou krizi. Zdá se, že ukrajinské lodě budou moci v pravidelných intervalech vyvážet svou zemědělskou produkci. Pokud tedy Rusko tento vývoz nenaruší.

Nakonec oznámil, že vyznamenal dalších 183 vojáků, z toho 4 posmrtně. A pak už se jen tradičně rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…